© Rootsville.eu

Chris Smither (US)
tiltle: Call Me Lucky
music: Country blues - Americana
year: 2018
label: Signature Records
release date: march, 2018
info artist: Chris Smither

© Rootsville 2018


Voor zijn nieuwste album 'Call Me Lucky' trok Chris Smither samen met producer en multi instrumentalist David Goodrich naar de Blue Rock Studio in the Texas foothills. In eerste instantie werd er een album voorop gesteld met 10 nummers maar achteraf waren de opnamen sessies uitgelopen en was er materiaal genoeg om een dubbel te verwezenlijken.

Chris Smither is een Amerikaanse folk/blues singer die blues, Amerikaanse folk en ook moderner werk van dichters weet te verenigen. Chris was amper drie toen zijn familie van Texas naar New Orleans verhuisde. Ook Europa is niet vreemd voor Chris Smither want hij leefde zowel in Frankrijk als in Spanje. Na een tijd begon hij zelf nummers te schrijven en in 1970 bracht hij zijn debuutalbum 'I'm a Stranger Too' uit. Een paar later werkte hij een hele tijd samen met Bonnie Riatt. In 2014 bracht hij tot nu zijn laatste album uit met als titel 'Still on The Levee' waarmee zij zijn 50ste verjaardag als songwriter mee kwam te vieren. 50 jaar als bluesman, songwriter, gitarist na evenveel jaren optreden kan hij beschouwd worden als een 'American original'.

Chris Smither kan terugkijken op een rijk gevulde carrière en dat doet hij met enkel originals als 'Down To The Sound' en 'By The Numbers'. Een album waarop hij zijn warme stem en skills als songwriter nogmaals komt te etaleren. Een album dat in twee delen kan worden opgesplitst waarbij het eerste gedeelte zich toespits op de warme eerder akoestische country blues en deel twee er meer elektronische instrumenten aan te pas komen. Zo komen de nummers terug in een heel andere context.

Nummers die enkel en alleen kunnen worden geschreven met iemand als hijzelf en met een ganse bagage aan ervaring en levenswijsheid. Een hond verleert nooit zijn strepen maar krijgt er nieuwe bij.

tracks:

01. The Blame’s On Me
02. Maybellene
03. Down To The Sound
04. Nobody Home
05. By The Numbers
06. Change Your Mind
07. Eveything On Top
08. Sittin’ On Top Of The World
09. Too Bad So Sad
10. Lower The Humble
11. She Said She Said (B-Side)
12. Everything On Top (B-Side)
13. Down To The Sound (B-Side)
14. Nobody Home (B-Side)
15. Change Your Mind (B-Side)
16. By The Numbers (B-Side)

musicians:

Chris Smither
David Goodrich
Billy Conway
Matt Lorenz (aka The Suitcase Junket)
Mike Meadows