© Rootsville.eu

Chris Thomas (UK)
tiltle: Bound To The Ocean
music: singer-songwriter
release date: september 07, 2018
label: independent
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Chris Thomas

© Rootsville 2018


Geboren in een muzikaal gezin kwam Chris Thomas zich in de vroege jaren 90 aan te sluiten bij zijn eerste band, de in Devon gevestigde Dr. Frank. Dit culminerend met een verhuizing naar Londen, waarbij hij zijn skills als songwriterkwam te ontwikkelen.
 
Chris ging eind jaren 90 en begin de jaren 2000 met twee andere bands mee, waarbij hij een mix van origineel materiaal en populaire covers uitvoerde voordat hij betrokken raakte bij 'In The Flesh', een Pink Floyd tribute show, die een nationale tournee werd met volledige productie. Geweldig opgevoerd op enkele van de beste theaterlocaties van het Verenigd Koninkrijk, waaronder O2 Indigo, Shepherd's Bush Empire, Cambridge Corn Exchange en de Royal Concert Hall Glasgow om er maar een paar te noemen.
 
Uiteindelijk nam Chris de beslissing om solo te gaan, en zich als aan fulltime muzikant te manieisteren in 2013. Chris treedt nu regelmatig op in de regio's Devon en het zuidwesten als een solo-akoestische act, waarbij hij covers verzorgt naast zijn toenemend repertoire aan originele songs. Zo is zijn debuut solo album 'Bound To The Ocean' komen te ontstaan.
'Bound To The Ocean' werd een album met daarop 12 originals van de hand van Chris Thomas. Een mix van folk, blues en countryrock. Melodieuze creaties die ontstonden uit de vele herinneringen en ervaringen uit zijn verleden en de persoonlijkheden die hij onderweg tegenkwam.

Herinneringen zoals aan zijn overleden stief-grootmoeder die ene grote fan was van Ray Charles. De opener ' Whenever I Sing Georgia ' schreef hij voor haar als aandenken van een hartverscheurende versie van 'Georgia on my Mind' op haar begrafenis die Chris daar als ode aan haar bracht. Nummers als 'Gwendolyn Rose' zijn daarentegen een stuk optimistischer en schreef Chris Thomas voor zijn destijds zes maanden oude dochtertje.

Met de titeltrack 'Bound to the Ocean' brengt Chris een ode aan zijn geboortestad aan zee waar hij tijdens zijn jeugd zijn vrije tijd kwam door te brengen. Vele van de singer-songwriters ervaren tijdens hun solo reizen een gevoel van eenzaamheid. In 'Listen to Me' probeert Chris Thomas dit beeld muzikaal weer te geven. 'Don't Follow Me' is dan weer een lichtjes rockend nummer waarna 'So Long, Travelling Away' deinend ook enig hit potentieel in huis heeft. 'Bound To The Ocean' is een album waarbij je niet komt weg te zinken in verveling maar wordt dankzij de verschillende muzikanten die er aan mee werkten een meer dan aangename ervaring.
 

tracks:

01. Whenever I Sing Georgia
02. Turning Stones
03. Bound to the Ocean
04. If Not You
05. Don’t Follow Me
06. So Long, Travelling Away
07. Listen to Me
08. Sun Kiss
09. Gwendolyn Rose
10. Heart is Broke
11. Back Before the Storm
12. Wake Up Smiling

musicians:

Chris Thomas: vocals, acoustic guitar, ukulele, bass, keys, backing vocals
Barney Dine: guitar, bass, keys
Mike Taylor: piano on #7
Martin Poole: piano on #10
Niek Thomsen: piano on #8
Dean Mancey: live drums
Alex Hart: female backing vocals
Polly Pritchard-Davies: vocal on #11
Tiggy Kazza: strings
Steve Wiltshire: Irish whistle & flute