© Rootsville.eu

Cowboy Junkies (Can)
tiltle: All That Reckoning
music: Alt-country - Roots
release date: july 13, 2018
label: Proper Records
info artist: Cowboy Junkies

© Rootsville 2018


Met deze "All That Reckoning" van de Canadese roots band "Cowboy Junkies" krijgen we heel wat geschiedenis op ons bord. De band werd opgericht in 1985 door de broers Michael Timmins en Peter Timmins samen met hun zus Margo en bassist Alan Anton. In 1986 brachten ze hun debuutalbum "Whites Off Earth" uit maar de wereldwijde herkenning kwam er in 1989 met het album "The Trinity Session". Een album dat in een kerk werd opgenomen.

Begin jaren 90-tig begon hun stijl een eigenheid aan te nemen en brachten zo in 1992 het album "Black Eyed Man" uit. Later brachten ze ong albums uit in eigen beheer en in 2007 volgde er "Trinity Revisted" met bijdragen van onder meer Ryan Adams en Natalie Merchant. Hun laatste album dat ze samen opnamen dateert van 2012. Nu is er dus met deze "All That Reckoning" een nieuw 11 nummers tellend album waaraan een Europese tour zal volgen. Op 18 november treden ze zo op in "Het Depot" te Leuven.

Songwriter Michael Timmens stelde zich bij het schrijven van de nummers voor dit album het doel om de huidige politieke impasse te onderstrepen. Een dialoog waarbij ze twee versies brengen van de titeltrack, "All That Reckoning Part 1" en "All That Reckoning Part 2". Beide nummers herbergen angst en woede voor de realiteit.

Opmerkelijk is wel dat geurende de periode van ontstaan en vandaag de band al die tijd ongewijzigd is gebleven. Broers en zus Peter, Michael , Margo en bassist Alan Anton zorgen er zo ook voor dat er een zekere standvastigheid optreed bij deze "Cowboy Junkies". Zo blijven ze ook met deze "All That Reckoning" trouw aan hun sound. Sommige nummers lijken eenvoudig over te komen maar blijven na een tweede keer te hebben beluisterd van een hoog allooi. Dit album heeft een mooie balans. Nummers die zowel qua instrumentarium als tesktueel elkaar weten te vinden.

tracks:

01 All That Reckoning, pt. 1
02 When We Arrive
03 The Things That We Do To Each Other
04 Wooden Stairs
05 Sing Me A Song
06 Mountain Stream
07 Missing Children
08 Shining Teeth
09 Nose Before Ear
10 All That Reckoning, pt 2
11 The Possessed

musicians:

Margo Timmins: vocals
Michael Timmins: guitar, ukulele
Alan Anton: bass, keyboards
Peter Timmins: drums, percussion

additional musicians:

Bill Dillon: guitar solo (track 1, 10), backwards guitar (track 6, 9), lead guitar (track 7)
Aaron Goldstein: lead guitar (track 1, 5, 10), leslie guitar (track 2)
Jesse O'Brien: Organ (track 2, 9), piano (track 2-4, 9)
James McKie: Fiddle (track 4, 7, 9)