© Rootsville.eu

Crystal Shawanda (Can)

tiltle: VooDoo Woman
music: blues
year: 2018
label: New Sun Records


info artist:
Crystal Shawanda
promotion: Sarah French Publicity

© Rootsville 2018


Uiteraard hebben we deze Crystal Shawanda hier nog niet op onze podia gezien omdat we daarvoor in een andere vijver moeten gaan vissen en die vijver ligt in Canada. Na 'Fish Out Of Water' (2016) is deze 'VooDoo Woman' van Crystal Shawanda haar nieuwe album. Deze bevallige Canadese 'blueschick' groeide op in Wikwemikong, Ontario. Haar ouders probeerden van haar een country zangeres te maken en leerden haar zingen en gitaar spelen. Gelukkig voor ons was er haar oudste broer die haar de blues kwam te introduceren. In de kelder hield hij zich schuil om te luisteren naar Muddy Waters, BB King en Etta James. Het wierp vruchten af want wanneer haar ouders het huis uit waren ging Crystal stiekem de kelder in om blues te zingen.

Alhoewel dat ze sinds haar 10de al als country zangeres actief was beschouwde deze Crystal Shawanda zich toch in haar hart als een echte 'blues mama'. Op haar 13de nam ze onder toezicht van haar ouders een eerste 'country' album op De school kon haar gestolen worden en op 16 jarige leeftijd trok ze richting Nashville. Haar schulden betaalde door zes dagen de week op te treden in 'Tootsies Orchid Lounge' waardoor ze kennismaakte met Scott Hendricks. Later tekende ze een contract bij RCA Records van Joe Galante die onder de indruk van was gekomen toen hij deze Crystal Shawanda covers hoorde brengen van BB King en Janis Joplin. Het liep allemaal niet zo vlot en Crystal nam een stapje terug tot ze haar gitaar ter hand nam en schreef ze 'The Whole World’s Got the Bluess' (2014) wat een start was voor haar eerste 'blues' album.

Ook al bestaat deze 'VooDoo Woman' voornamelijk uit covers toch zijn het juist die nummers die integrerend overkomen en je nieuwsgierigheid voor Crystal Shawanda aanwakkeren. Zij brengt deze nummers zoals ze de blues leerde zingen in de kelder van haar ouderlijk huis in Wikwemikong. Rauw en met het hart op de juiste plaats. Het rauwe in haar stem is meteen ook een link naar haar liefde voor de blues van Janis Joplin zoals je kan horen op 'Ball and Chain'.

Openen doet ze met Willie Dixon's 'Wang Dang Doodle' en omdat deze Crystal van de vrouwelijke soort is gaan we dit nummer uiteraard vergelijken met de versie van Koko Taylor. Ook Crystal laat deze klassieker swingen alsof het haar eigen nummer is en ja, ze klinkt als een echte 'blues mama' aangedreven door de rauwe harp van Stephen Hanner. Opmerkelijk dat we van deze, in eerste instantie, country singer zulk een 'straightahead' Chicago blues te horen Krijgen. Ook met Big Mama Thorton haar 'Hound Dog' laat ze het swingen en met Etta's mega tearjerker 'I'd Rather Go Blind' bewijst ze volop haar kunnen.

Bijzonder mooi en soulvol dank zij de sax van Danna Robbin is Dorothy Moore haar wondermooie ballad 'Misty Blue'. It gives me the shivers! Met 'Cry Out For More' brengt Crystal Shawanda één van haar eigen nummer en bewijst ze nogmaals dat ze de blues in haar DNA heeft. Alsof het een worksong betreft sluit ze dit uitstekende album af met 'Blue Train' en zijn wij wat blij dat deze Crystal Shawana voor blues heeft gekozen.

tracks:

01 Wang Dang Doodle
02 Ball and Chain
03 Voodoo Woman
04 Hound Dog
05 I'd Rather Go Blind
06 Trouble
07 Misty Blue
08 Cry Out For More
09 I'll Always Love You
10 Bluetrain