© Rootsville.eu

Cyril Neville (US)
tiltle: Endangered Species
music: Funk - NOLA
release date: july 13, 2018
label: World Order Records
info artist: Cyril Neville

© Rootsville 2018


Cyril Neville aka the baddest brother of the neighborhood heeft met deze 'Endangered Species' een nieuw album. Een album waardoor hij ook mede-eigenaar, samen met zijn zoon, is geworden van 'World Order Records' en zo volledige controle heeft op zijn muziek. Cyril kennen we als zanger en percussionist en speelde uiteraard ook met zijn broer Art Neville bij de legendarische 'The Meters'. Cyril Neville is een filosoof, dichter en een van de laatste grote zuidelijke soulzangers genoemd en bracht in 1970 zijn debuut single 'Gossip' uit.

In 2005 speelde hij samen met Tab Benoit waarna hij in 2010 de Funk band 'Galactic' kwam te vervoegen. In 2012 kwam dan een volledige omwenteling toen hij samen met Devon Allman, Mike Zito, Charlie Wooton en Yonrico Scott de super groep 'Royal Southern Brotherhood' kwam op te richten. Een band waarmee 5 albums werden uitgebracht.

Cyril Neville schreef nummers samen met onder meer Bono van U2, Taj Mahal en Daniel Lanois. Hij trad op over de hele wereld, inclusief de Amnesty International-tournee met U2 en zong voor Nelson Mandela. In 2015 kregen Cyril en Dr. John de "Louie Award" voor hun toewijding aan het behoud en de promotie van de culturele erfenis van Louis Armstrong. Als lid van de Meters heeft Cyril onlangs de Grammy Lifetime Achievement Award gewonnen. Hij is te zien op de gloednieuwe single 'Stranded' van de legendarische drummer Bernard Purdie, die in april 2018 werd uitgebracht. Cyril staat op het punt om voor de derde keer door Afrika te toeren, en heeft een aankomende tournee in de VS met Trombone Shorty.

Deze 'Endangered Species - The Essential Recordings' is een compilatie bestaande uit nummers uit de 5-delige box met werk uit de tijdspanne tussen 1994 en 2004. Het is een connectie met zijn Afrikaanse roots. Een album dat de soul uitstraalt en je in aanmerking komt met de emotie in zijn muziek. Samen met 'The Uptown All Stars' is het album een een trip doorheen zijn muzikale heritage met als voorbeeld het Latin gevoelige 'Second Line Soca'. Met 'Funkaliscious' leunen we aan bij The Meters.

Iets wat tot het werelderfgoed mag worden beschouwd zijn de uitvaarten in New Orleans en als een ware orkestleider brengt hij hier incluis een brass band het nummer 'Running with the Second Line' nadat hij met 'More Professor Longhair' een ode bracht aan een funky mardi gras van Professor Longhair. Cyril Neville zoals we hem kennen met een mix van diverse stijlen die uiteindelijk samen komen in een welgekende Neville sound.

tracks:

01 Love Has Got to Win
02 Ayiti
03 Second Line Soca
04 New Orleans Cookin'
05 Funkaliscious
06 Calling All Souls
07 More Professor Longhair
08 Running with the Second Line (Featuring Damien Neville)
09 Lift Every Voice and Sing (Featuring Gaynielle Neville, Dane Wilson & Yadonna Wise)
10 The Road to Unity
11 Can't Stop a Dreamer

special geusts:

Damien Neville, Gaynielle Damien, Dane Wilson, Yadonna Wise