© Rootsville.eu

Dale Bandy (US)
tiltle: Blue.
music: blues
release date: october, 2018
label: Elastic Penguin Records
info artist: Dale Bandy
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2018


Met meer dan 40 jaar ervaring in het vak is het dan weer een beetje spijtig te noemen dat we nog niet meer hebben gehoord van deze Dale Bandy. Als multi-instrumentalist kan je stellen dat hij zich gedurende al die jaren als een kameleon heeft gedragen in de blues scène. Hij speelde het allemaal van de traditional blues, over de 50's stijl tot blues rock zonder uiteraard zijn eigen unieke stijl niet te vergeten.

Dale begon al vroeg met het schrijven van muziek en ontdekte al vlug dat hij niet als een copy cat de geschiedenis wou ingaan wel als iemand die zijn eigen stempel zou gaan drukken. Later richtte hij samen met Gary Thompson het funk collectief "Big Shirley" op. Dale Bandy verliet de band toen hij een contract tekende bij "Kingsnake Records" waarna hij een korte binding kreeg met de bigband "Custom Deluxe". Door deze korte passage kwam hij ook terecht aan de andere kant van de bühne. Door deze drukke en geslaagde nieuwe carrière was het quasi onmogelijk om zich vast aan een band te gaan binden meer door toedoen van de moderne technieken kon hij aan zijn muziek blijven werken en is deze "Blue." dan het debuutalbum van Dale Bandy als solo artiest. Naast een solo carrière bestaat er uiteraard ook nog "Dale Bandy and the Blue Cans", één van Orlando's betere blues bands.

Deze "Blue." bevat 9 nummers waarvan er 5 van de hand zijn van Dale Bandy zelf. Openen doet hij wel veelbelovend met det rauwere "My Bad Reputation". Nog onbekend voor mezelf ga je al vlug vergelijkingen treffen met ander bekendere namen. Daar waar de opener nogal poppy klinkt en je dit nummer in de categorie van een Terence Trend d'Arby zou kunnen onderbrengen gaat bij het daaropvolgende "If I Could Only Take It Back" Dale's klankleur lijken op die van een Mike Zito in zijn begin periode. Ook "Get it On" hoort in dat rijtje thuis.

Na "Big Legged Woman" van James Williams komt hij met "The Thrill is Gone" aandraven met een meer dan verrassend funky arrangement op deze rhythm 'n blues klassieker uit 1951. in 1969 kende dit nummer van Roy Hawkins en Rick Darnell nog een volledig nieuw leven als wereldhit door de opname van B.B. King. Na het brengen van het howlin' "Comin' Down" krijgen we met "I"m On Your Side" terug eentje van de hand van Dale Bandy alvorens af te sluiten met het veaudeville bluesje "Trouble in Mind" van de jazz pianist Richard M. Jones, en bij de kennismaking met deze "Blue." zijn we alles behalve blue this day.

tracks:

01 My Bad Reputation
02 If I Could Only Take It Back
03 Get It On
04 Big Legged Woman
05 Country Star
06 The Thrill is Gone
07 Comin' Home
08 I'm On Your Side
09 Trouble in Mind

musicians:

Dale bandy: vocals, guitar, bass on #4, organ, program drums/keys
Gary Thompson: bass on all tracks except on #4,9
Joe Bolero: tenor sax on #4
Goran Eric: trombone on #3