© Rootsville.eu

Dana Fuchs (US)
tiltle: Love Lives On
music: Blues
release date: may 18, 2018
label: Get Along Records
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Dana Fuchs

© Rootsville 2018


Op 12 juli 2008 maakten we hier kennis met Dana Fuchs op Blues Peer. Toen nog totaal onbekend hier en dus werd het uitkijken hoe ze het er vanaf zou brengen. Haar album 'Live in NYC' (2008) werd toen ook meteen op DVD uitgebracht en zo konden we alvorens naar de 'hoogmis van de blues' te trekken toch al een eerste impressie vormen van haar. Nadat Dana Fuchs op 19 jarige leeftijd verhuisde van het zonnige Florida richting 'Big Apple' mocht ze meteen de rol invullen van Janis Joplin in de Broadway productie 'Love, Janis'. Een rol waarin ze kon schitteren mede door de fysieke overeenkomsten en het rauwe in haar stem. In 2007 kreeg ze de rol van 'Sadie, The Rocksinger' in de film 'Across The Universe', een film over het werk van 'The Beatles' met ook onder meer Bono, Joe Cocker en Jim Sturgess. De cinefielen onder ons zullen zich nog wel de verbazende versie herinneren van 'Helter Skelter', maar ook het soulvolle 'Don't Let Me Down'. Met 'Helter Skelter' zou ze dus ook iedereen wild komen te maken op festivals als Blues Peer, Moulin Blues, Binkom Blues en Hookrock.


Dana Fuchs © Rootsville

Met deze 'Love Lives On' brengt Dana Fuchs op 'Get Along Records' haar 7de album uit sinds haar debuut in 2003. Het album zal zijn officiele release kennen op 18 mei en op 29 juni zal deze Dana Fuchs een tweede maal te zien zijn op 'Hookrock'.

Dana Fuchs dat is blues en soul samen in één pakket, of de blues van Janis Joplin en de soulvolle Sexy Sadie zoals ze in 'Across The Universe' haar rol komt te vertolken. Op dit gloednieuwe album vinden we 13 tracks terug en waarop ze opent met het Delta geïnspireerde 'Back Street Baby'. Van de blues naar de soul met een cover van Otis Redding's 'Nobody's Fault But Mine'. Een nummer dat door Otis Redding in 1968 werd uitgebracht als de B-side op de single 'I've Got Dreams To Remember'. Net als het album 'The Immortal Otis Redding' en veel van zijn werk werd het allemaal postuum uitgebracht na zijn dood op 10 december 1967 en het nummer hier op dit album de rock & soul van Dana Fuchs samenbrangt als een homage aan deze 'soul shouter'.

Voor deze 'Love Lives On' werd als producer Kevin Houston gekozen maar ook Dana en haar muzikale partner Jon Diamond deden een duit in het zakje. Meer soul is er terug te vinden op het daaropvolgende 'Callin' Angels', een nummer dat gaat over het verlies van familieleden tijdens de laatste jaren en hier enigszins een soulvolle herdenking wordt. Hold on sister. Opmerkelijk is dat ondanks dat sommige nummers over liefde en spiritueel leed gaan het toch een eerder vrolijk album is geworden en de weemoedige en soms donkere nummers hier op deze 'Love Lives On' verdoken blijven.

'Sittin' On' is weerom zo een heerlijke mix van soul en de rauwe klankkleur van Dana Fuchs, eentje dat zo in de catalogus van Stax zou kunnen thuis horen mede door de heerlijke organ grooves van Reverend Charles Hodges, en meteen mijn favoriete nummer van het album...whow die stem, pure soul! Met 'Sad Solution' steekt Dana Fuhs hier een portie funk in het nummer met in de andere hoofdrol uiteraard Jon Diamond, voortgestuwd door de blazers sectie Kirk Smothers en Marc Franklin.

Op nummers als 'Find My Way' en het aangrijpende 'Ready To Rise' neemt Dana Fuchs enigszins gas terug en wil ze aantonen dat ondanks alle leed iemand kan beleven, zoals bij haar de zelfmoord van haar zus, je jezelf boven alles kunt zetten en verder kan gaan met het leven. Na het semi-akoestisch aanvoelende 'Battle Lines' eert ze nog Johnny Cash met diens 'Ring of Fire'.

Dus allen op 29 juni richting Diepenbeek voor de 15de editie van Hookrock voor de CD voorstelling van deze bijzonder soulvolle 'Love Lives On', 'cause Dana Fuchs, she won't let you down!

Het album kent trouwens eerst in Europa zijn première en pas daarna in de States.

01. Back Street Baby
02. Nobody's Fault But Mine
03. Callin' Angels
04. Sittin' On
05. Love Lives On
06. Sad Solution
07. Faithful Sinner
08. Sedative
09. Ready to Rise
10. Fight My Way
11. Battle Lines
12. Same Sunlight
13. Ring of Fire

musicians:

Dana Fuchs: vocals, guitar
Jon Diamond: guitars
Charles Hodges: organ
Steve Potts: drums
Kirk Smothers: saxophone
Marc Franklin: trumpet
Jack Daley: bass
Glenn Patscha: piano, Wurlitzer