© Rootsville.eu

Dana Gillespie meets Al Cook and his original Al Cook Band (UK/A)
tiltle: Take It Off Slowly
music: Blues
release date: november 12, 2018
label: Wolf Records International
info artist: Dana Gillepsie

© Rootsville 2018


Voor de uitgave van het nieuwe album van Dame Dana ging Dana Gillespie samenwerken met Al Cook en zijn original Al Cook Band. Dana Gillespie aka the Queen of European Blues is nu net meteen een alledaagse verschijning op onze podia. Het is al weer van 2014 geleden dat ik haar aan het werk zag, toen aan de zijde van The London Blues Band, een concert dat destijds nog werd ingericht door Lukse Geldhof.

Voor haar album "Take It Off Slowly" ging Dana samenwerken met de Oosternrijkse Al Cook en zijn "Original Al Cook Band". Ook al zitten tussen de idolen van deze Al Cook namen als Blind Lemon Jefferson, Charley Patton, Son House en Robert Johnson, toch kennen de meetsten hem van de populare Rockabilly Revival tijdens de 80-tiger jaren. Aan het begin van de jaren '70 bereikte Al Cook zo'n reputatie dat hij tot het midden van het decennium deel uitmaakte van de Oostenrijkse populaire cultuur. Op dat moment speelde hij in de Weense Jazzland met historische blues grootheden als Roosevelt Sykes, Johnny Shines, John Jackson, Honeyboy Edwards en Little Brother Montgomery. In 1989 keerde hij uiteindelijk rock-and-roll de rug toe om al zijn artistieke kracht te wijden aan historisch-authentieke blues.

Dana Gillespie is een Brits actrice, zangeres en songwriter die vanaf haar tienerjaren actief is. Ze werkte mee aan theaterproducties als Jesus Christ Superstar en een aantal films. Haar muziekstijl is in de loop der jaren verschoven van teen pop en folk in het begin van haar carrière, tot rock in de jaren 1970 waarna de blues volgde. In haar thuisland treed ze meestal op met de London Blues Band, maar dat ze nu scheep gaat met een Oostenrijkse formatie is niet zo verrassend te noemen. Tijdens de jaren 1980 was Gillespie namelijk lid van de Oostenrijkse Mojo Blues Band.

Op dit album van de inmiddels al 69 jarige Dana Gillespie brengt ze een verzameling van nieuwe en al wat oudere nummers die perfect passen bij haar leftijd. Geen rock 'n roll meer maar verzadigde Chicago blues uit de periode dat de barrelpiano nog hoogtij vierde. Heerlijke ol'school blues om naar te luisteren al kan je op "Red Light" wel even de benen strekken indien je wenst. Ook titeltrack "Take It Off Slowly" is niet meer recent te noemen en bracht ze ook al samen met Mike Sponza op diens "Continental Shuffle" uit 2011.

Verder krijgen we relax en jazzy gebrachte nummers die soms wel een erotische toets meekrijgen waaronder onder meer "My Handy Man". Bawdy songs of niet het is en blijft heerlijk luisteren zoals bij opener "I Want My Hands On It ". Op 14 februari zakt Dana Gillespie af richting Move2Blues te Hasselt. Dus allen op post voor een relaxe avond met Dana Gillespie en haar ondeugende songs. No More Waiting, Be There!

tracks:

01 I Want My Hands On It
02 No More Waiting
03 He's Just My Size
04 Eat Your Heart Out
05 Take It Off Slowly
06 Fck Blues
07 Love Operation
08 Red Light
09 My Handy Man
10 Press That Button, Ring That Bell
11 He Cooks Up A Storm
12 Auto Mechanic Blues