© Rootsville.eu

Daniel Rotem (US)
tiltle: Serenading The Future (2CD)
music: Jazz
release date: september 28, 2018
promotion: Lydia Liedman Promotions
info artist: Daniel Rotem

© Rootsville 2018


Op 28 september brengt de Israelische saxofonist-composer zijn dubbel album 'Serenading The Future' uit. Een album met als voorbode het nummer 'Country of Mind' met daarop Erin Bentlage als vocaliste. Dit album is de opvolger van Rotem's debuutalbum 'Be Nice' en weerspiegelt de levenservaringen van deze saxofonist.

Daniel Rotem groeide op in Israel in een gemengde familie Ashkenazi en Sefardische Joden. Een gezin waar gelijkheid en respect voor alle mensen hoog in het vaandel werd gedragen. Het openingsnummer "Different but The Same" geeft meteen de toon aan voor dit album. Met kenmerkende gitarist Jeff Parker symboliseert deze pulsvrije, meditatieve track de absolute waarheid dat terwijl elk lid van de menselijke soort individueel en uniek is, als een collectief, mensen overal dezelfde angst en bezorgdheid, aspiraties en verlangens ervaren.

Andere opvallende nummers van het album zijn "Who Is It?" - het enige nummer op de plaat dat eerder op Rotem's debuut werd opgenomen. Na zijn beslissing om naar Boston te verhuizen om te studeren aan het Berklee College of Music voelde Rotem zich zowel misplaatst als precies waar hij moest zijn. De kerngenese van dit nummer gaat over het worden en wie je bent. Tijdens zijn studie aan het Thelonious Monk Institute of Jazz Performance had Rotem het voorrecht om dit nummer samen met Herbie Hancock en Wayne Shorter voor het Playboy Jazz Festival uit te voeren. Het is dan ook begrijpelijk dat de track nog steeds een persoonlijke betekenis heeft voor de componist.

"Push Through" spreekt tot degenen die tegenslagen ervaren in hun leven. Met zijn repetitieve ritmische motief is het een herinnering voor die mensen om nooit op te geven, en om te blijven vertrouwen op zichzelf, het pad dat ze kiezen te nemen, hun overtuigingen, perspectief en potentieel. Deze track ademt een sfeer van solidariteit uit. Terwijl "Between Lives" en "Country of Mind" beide spreken over Rotem's relatie tussen Los Angeles en Tel Aviv. In tegenstelling tot het mediterrane klimaat waarin Rotem opgroeide, was de besneeuwde omgeving die hij in Vermont meemaakte, magisch voor hem.

De titel en afsluiting van het album, met Erin Bentlage als vocaliste, geeft het idee weer dat we allemaal de toekomst kunnen bereiken die we willen, niet alleen voor onszelf maar voor de wereld. Met een lyrische, gedenkwaardige melodie, die de zang, saxofoon en viool samenvoegt tot het punt waar het moeilijk is om ze te onderscheiden, weerspiegelt dit arrangement de eenheid die Rotem hoopt dat zijn muziek creëert.

tracks:

CD01

01 Different But The Same
02 Who Is It
03 Between Lives
04 Push Trough
05 Look Again

CD02

01 A Cold Ode
02 Good News
03 Country of Mind (intro)
04 Country of Mind
05 Conversation on Letting Go
06 Serenading The Future

musicians:

Daniel Rotem: saxophone
Michuel Altwood-Ferguson: violin
Miro Sprague: piano
Alex Boneham: bass
Roberto Giaquinto: drums
Jeff Parker: guitar
Erin Bentlage: vocals