© Rootsville.eu

Danny Bryant (UK)
tiltle: Revelation
music: bluesrock
release date: april 20, 2018
label: Jazzhaus Records
promotion: Hans Broere Promotion
distribution: Coast To Coast
info artist: Danny Bryant

© Rootsville 2018


Het is even zoeken om Danny Bryant hier in ons landje tegen te komen. Bij onze Noorderburen komt deze gitaarvirtuoos met regelmaat op de koffie maar misschien brengt dit nieuwe studioalbum van Danny Bryant daar enige verandering in. Deze 'Revelation' is voor Danny Bryant zelf één van het meest persoonlijke en emotioneel album geworden. Ooit was deze Danny Bryant de 'protégé' van een Walter Trout maar die periode heeft hij al lang achter zich gelaten. Deze guitarblender brengt met zijn nieuwe plaat uit op 20 april en volgt in de lijn van zijn twee vorige albums 'Teperature Rising' (2014) en 'Blood Money' (2015). Het album werd geproduceerd door toetsenist Richard Hammerton.

Deze 'Revelation' kwam er na enkel zware verliezen in Danny's leven, zoals de dood van vader Ken, wie jaren lief en leed deelde met zijn zoon 'on stage'. Die leegte is nu ingenomen door bassist Alex Phillips. Het gevolg van Ken Bryant's dood liet een diepe indruk na op Danny met een zware depressie tot gevolg. Deze 'Revelation' is voor Danny Bryant zijn muzikaal antwoord op de talloze lange nachten van het zoeken naar antwoorden.

Zijn diepgaande gitaarrifs blijven een vast gegeven in de muziek van Danny Bryant, muziek waarvan hij zelf zegt dat het voornamelijk luid moet worden gespeeld om het goed tot je te laten doordingen. Voor Danny zijn de donkere nachten voorbij en ook al is het album geïnspireerd op die tragische momenten in zijn leven toch wil hij niet weten van een 'donker' album maar zijn er ook momenten van vrolijke en tempo onthullende rock nummers.

Het album is ook verhelderend omdat het naast zijn vaste begeleidingsband komt te liggen maar wordt gespeeld door zijn project met een 9-koppige formatie incluis blazers. Iets wat onmiddellijk opvalt bij de titeltrack 'Revelation' wanneer David Maddison er zich met zijn trompet en Mariachi sound zich er komt mee bemoeien. Het daaropvolgende 'Isolate' ligt meer in de verwachtingen van de Danny Bryant zoals we hem kenden.

Na het rustige gevoel bij 'Someday the Rain Will Fall', mede door de akoestiche inbreng van Marc Raner op de six-strings krijgen we met het rockende 'Truth or Dare' enig licht aan de voorbije toch ietwat donker en sober aanvoelende nummers. Een rock-shuffle die er meteen het vuur in brengt. Het daaropvolgende 'Shooting at the Moon' begint eerder met een horror achtige piano intro maar transformeert zich dan in wat een nummer uit een rock-opera zou kunnen zijn.

'Sister Decline 'ligt dan weer in de lijn van zijn muze, Walter Trout, pure rock aangestuurd door de diepdoordringende organ grooves. Na het slowbluesje 'May I Have a Talk with You' neemt Danny Bryant afscheid met het intieme 'Yours for a Song' en nu maar afwachten wat de 'live' versie van deze 'Revelation' gaat brengen.

tracks:

01 Revelation
02 Isolate
03 Liars Testament
04 Someday the Rains Will Fall
05 Truth or Dare
06 Shouting at the Moon
07 Sister Decline
08 May I Have a Talk with You
09 Yours for a Song

musicians:

Danny Bryant: guitar & vocals
Alex Phillis: bass
Dave Raeburn: drums
Richard Hammerton: keys & backing vox
Marc Raner: acoustic guitar
David Maddison: trumpet
Alex Maddison: trombone
Lauren Young: tenor sax
Mark Wilkinson: baritone sax
Stevie Watts: keyboards