© Rootsville.eu

David Olney (US)
tiltle: This Side Or The Other
music: Americana
release date: october 26, 2018
label: Black Hen Music
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: David Onley


© Rootsville 2018


Ondanks de cover waarbij je gedachten gaan afdwalen naar een 'Film Noir', en dan hebben we het niet over zijn EP uit 2011, is dit nieuwe album van David Onley een voorbeeld hoe aangenaam Americana kan en zou moeten klinken. Zijn vorige album 'Don't Try To Fight It' bracht hij uit in 2017, maar zijn solo debuutalbum 'Eye Of The Storm' dateert reeds van 1986. Daartussen liggen een reeks van albums waarbij de teller met deze 'This Side or The Other' op '30' komt te staan.

David Onley werd geboren in Rhode Island en ontwikkelde zich door de jaren heen als een uitstekend singer-songwriter. In 1971 kwam hij in beeld als gitarist bij de band van Bland Simpson. Later kwam David ook vocaal in beel als zanger bij 'The X-Rays' waarmee ook het album 'Contender' (1981) werd uitgebracht. De grote internationale doorbraak kwam er evenwel in 1988 met het album 'Deeper Well'. Begin jaren 90-tig werd David Onley tot één van de meest invloedrijke singer-songwriters gerekend in de Nashville scene.

'This Side or The Other' is zowat het beste wat Nashville te bieden heeft en werd geproducet door Steve Dawson. Op het album vinden we 10 nummers terug die variëren van heerlijke Americana tot poëtisch aanvoelende nummers waarbij je een indicatie krijgt van het resultaat van een leven van meer dan 30 jaar als singer-songwriter.

Opener op deze 'This Side or The Other' lijkt een beetje op zweemzoete country, een nummer dat hij schreef met een Johnny Cash in gedachte. Duidelijk is ook dat de jaren toch wat vat beginnen te krijgen op de klankkleur van David Onley al kan je dit best interpreteren als 'grijze charme'.

Een muur heeft twee zijden, hij kan beschermen of hij kan scheiden. Ook het daaropvolgende de 'Wall' kan je in verdeeldheid brengen. Een nummer dat tot enige controverse kan leiden heden ten dage in de Amerikaanse politiek, en dus wel wat gevoelig kan liggen. 'I Spy' is dan weer een donker country'ke te noemen. Het kan evengoed uit een filmtrack komen van Quentin Tarantino, je kan het bekijken als zwart en wit met als uiteindelijke uitkomst, grijs.

Als je denkt dat een 70-jarige outlaw niet meer over liefde kan schrijven hoef je maar eens te luisteren naar 'Running From Love' met ook 'Open Your Heart (And Let Me In)'. De titeltrack 'This Side Or The Other' schreef hij met het verhaal van een vader en zoon die ondanks de muren van een gevangenis tussen hen in ze nooit zouden worden gescheiden van elkaar. Hier gebracht in een aangrijpend duet met Anne McCue.

Afsluitend brengt hij 'She's Not Here' van The Zombies. Hoe hard je ook zoekt je zal 'ze' niet vinden, ook al worden er hier op dit 'This Side or The Other' wel enige 'wall's naar beneden gehaald. Ondanks een cover toch een prachtige afsluiter.

tracks:

01 Always The Stranger
02 Wall
03 Border Town
04 I Spy
05 Running From Love
06 This Side Or The Other
07 Death Will Not Divide Us
08 Open Your Heart (And Let Me In)
09 Stand Tall
10 She’s Not There

musicians:

David Olney: lead vocal, acoustic guitar, electric guitar on #03
Daniel Seymour: stand-up bass
Justin Amaral: drums, percussion
Ward Stout: fiddle
Steve Dawson: acoustic and electric guitars, pedal steel, mandotar, wurlitzer, lap steel, keyboard Fats Kaplin: accordion
Charlie McCoy: harmonica, vibes
Anne McCue: background vocals on #04,06,08
The McCrary Sisters: background vocals on #03,07,10