© Rootsville.eu

Detonics (NL)
tiltle: Raise Your Bet
music: Blues - Swing - Boogie
release date: october 12, 2018 (Benelux) - november 16, 2018 (Europe)
label: Naked
info artist: Detonics
distribution: Sonic Rendezvous

© Rootsville 2018


'Quality above Quantity' moet wel de leuze zijn welke ze bij het Belgische label 'Naked' hoog in het vaandel dragen. Zo brengen ze op 12 oktober het nieuwe album 'Raise Your Bet' van de Nederlandse formatie 'Detonics' op de markt, en daar kan je al je geld op inzetten.

Dit vijftal wist in 2016 vriend en vijand met verstomming te slagen toen ze meer dan verdienstelijk laureaat werden van de 'Dutch Blues Challenge' Een bevestiging dat ze bij onze noorderburen nu eens voor altijd komaf willen maken met het cachet 'bluesrockers' en open staan voor het ganse spectrum van de blues. deze 'Detonics' bestaan uit Kars van Nus (vocals, harp), Jeremy Aussems (guitar), Raimond de Nijs (piano, Hammond), Mathijs Roks (drums) en René Leijtens (upright bass, backing vocals) en deden na hun winst op de 'DBC' er nog een schepje bovenop door in 2017 de halve finale te bereiken bij grote broer de 'International Blues Challenge' in Memphis.

In 2017 kwam hun obligate album 'Live Evidence' uit met daarop de waanzinnig knappe versie van Sam Cooke's 'Bring It On Home To Me', een nummer dat veelal een spontane sing-a-long wist te ontluiken tijdens hun 'live' concerten. Nu volgt er dus met 'Raise Your Bet' een eerste studio album en daarop plaatsen ze zichzelf nog een trapje hoger. Het album bevat 11 eigen originals en werd opgenomen in de Farmsound Studio's in Heelsum.

Het knappe aan deze prestatie is dat alle 11 de nummers van eigen makelij zijn, met als hof leveranciers Kars van Nus en Raimond de Nijs, al dan niet bijgestaan door Jeremy Aussems, René Leijtens en Mathijs Roks. De hele Detonics gang dus en het resultaat is wham bang thank you mam! Met als rode draad door hun muziek 'West Coast Blues' staan ze garant voor het brengen van ambiance, een rollercoaster van Swing en Boogie.

Openen doen ze enigszins in overdrive met het meer dan swingende 'Swing King' en swing is de king op deze 'Raise Your Bet'. Met het eerder swampy bluesje 'Out of Sight" zijn ze, en de luisteraar ervan, al meteen toe aan een zekere vorm van 'cool down'. West Coast pur sang volgt dan met 'Butter Side Up' waarna de heren er een beetje rumba insteken met 'She Is In Command'. Met deze 'Detonics' aan het commando beleef je op deze 'Raise Your Bet' een gewaardeerde diversiteit aan stijlen en nemen ze ons met 'Can’t Get Enough' richting French Quarter in New Orleans waarna ze ons een onvervalst 'Mardi Gras' gevoel doen beleven op 'My Dad Taught Me to Rock'. Hola NOLA!

Tijd ook voor een slowbluesje en met 'Bullet Through My Heart' zullen ze zonder meer verliefde paartjes de dansvloer op krijgen, of zoals wij Vlamingen stellen, ne plakker van formaat! Het moet zijn dat ze tijdens hun trip richting 'States' ook Nashville hebben aangedaan om zo met een veel twang een onvervalst country'ke te brengen met 'Route 101', hell yeah! Een snedige harmonica intro en aanstekelijke grooves krijgen we dan met 'Mr. Barber' alvorens deze 'Detonics' af sluiten met de tearjerker 'I Still Remember'op de tonen van een warme Hammond. Gewoon steengoed!


Kars van Nus (SRBC 2017 Stekene) photo © Rootsville

tracks:

01 Swing King
02 Out of Sight
03 Butter Side Up
04 She Is In Command
05 Can’t Get Enough
06 Bullet Through My Heart
07 My Dad Taught Me to Rock
08 Route 101
09 The Rat
10 Mr. Barber
11 I Still Remember

musicians:

Kars van Nus: vocals, harp
Jeremy Aussems: guitar
Raimond de Nijs: piano, Hammond
Mathijs Roks: drums
René Leijtens: upright bass, backing vocals