© Rootsville.eu

Dieter van der Westen Band (NL)
tiltle: Me and You
music: Americana
year: 2018
label: independent
promotion: Greenbag
info artist: Dieter van der Westen

© Rootsville 2018


Hier in België kennen we uiteraard allemaal de uitstekende vertolkers van 'oustanding Americana' als Bruno Deneckere en Nils De Caster. Of groepen als de onwaarschijnlijke 'Rielemans Family' en 'Mary's Little Lamb' maar na het beluisteren van deze 'Me and You' van Dieter van der Westen en zijn band ben ik toch ook eventjes van mijn melk.

Dieter van der Westen verdiende zijn sporen als bassist bij de multi-culturele Nederlandse formatie Kasba. Een formatie waar hij liefst 18 jaar mee op toer was en dus werd het tijd om andere horizonten te gaan opzoeken. Zijn liefde voor Americana bracht hem ertoe om in 2016 zijn soloalbum 'Old Oak Tree' uit te brengen. Een album dat bekroont werd tot één van de beste Americana albums in Nederland in 2017.

Na deze akoestische introductie schaarde Dieter van der Westen een band rond zich met op de contrabas zijn eigenste broer Eric. Verder bestaat de band nog uit Joost Abbel, Gijs Anders van Straalen en Aron Raams. Voor de opnamen van deze 'Me and You' deden ze ook nog beroep op de 'violin' van Mirte de Graaff. Muzikanten die allemaal al hun strepen hebben verdient in het muzikale landschap van Nederland. Op het album vinden we 10 nummers terug waarvan er 9 nieuwe originals zijn van de hand van Dieter. Enkel voor de American traditional 'Jesse James' ging hij te leen.

Openen doen ze met het bluegrass getinte ' Driving home' en al meteen maakt een relax laid-back gevoel zich van je meester. De warme stemintonatie van Dieter en de semi-akoestische aanvulling van de diverse instrumenten werken meteen onthaastend op je in. Een nummer ook waarop de weemoedige klanken van Mirte's viool enigszins in de spotlights komt te staan. Americana kan je door toedoen van de jaren als tamelijk breed interpreteren maar de sound van deze Dieter van der Westen Band leunt bijzonder nauw aan bij de originaliteit van deze muziek.

Nummers als ' Lay me down' en 'Miss You More' brengen de authenticiteit van het genre op het voorplan en lijkt het erop of deze band nooit iets anders hebben gespeeld. Nummers die als autobiografisch kunnen worden bestempeld en die gaan over het dagdagelijkse onderwerpen als liefde, eenzaamheid en relaties. Met de ballad 'Sometimes' weet Dieter de luisteraar met enkel de eenvoud van het nummer tot in het binnenste van zijn ziel te raken. Mede door de inbreng van de harmonica een uitgelezen nummer voor rond het kampvuur.

Met de traditional 'Jesse James' brengen ze de aanstekelijkheid van bluesgrass terug tot leven, de vingervlugheid op de banjo is daarop één van de kenmerken aangevuld met een Chet Atkins-achtige inbreng van de six-strings. Hell yeah!!! 'Take Me Higher' vullen ze met een dosis funk en doet dit me nummer zelfs bij de intro een beetje terugdenken aan periode van de Talking Heads. Vreemde keuze maar het werkt. Ook met het afsluitende 'Where I belong' kunnen ze ook de rockers in het Americana gebeuren bereiken. Voor mij een aangename kennismaking met deze 'Dieter van der Westen band.

tracks:

01 Driving home
02 Me and You
03 Lay me down
04 Come come come
05 Miss you more
06 Sometimes
07 Heart of mine
08 Jesse James
09 Take me higher
10 Where I belong

musicians:

Dieter van der Westen: leadvocals, guitars
Eric van der Westen: double bass, backing vocals
Joost Abbel: banjo, dobro, backing vocals
Gijs Anders van Straalen: drums, percussion
Aron Raams: guitars, backing vocals

special guest:

Mirte de Graaff: violin