© Rootsville.eu

Dirk Van der Linden Trio (B)
tiltle: Groove Mood
music: Souljazz - Jazz
release date: 2018
label: independent
info artist: Dirk Van der Linden

© Rootsville 2018


Samen met Rhodes behoort "Hammond" tot de twee meest iconische orgels allertijden. Hoewel het hammondorgel oorspronkelijk verkocht werd aan kerken als goedkoop alternatief voor het pijporgel, kreeg het later algemene bekendheid in zowat alle takken van onze muzikale geschiedenis. Van rock over blues en gospel en zeker ook in jazz. Het was Laurens Hammond die in 1934 een patent nam op dit elektromechanisch instrument. Vandaag de dag is een Leslie luidspreker ook onherroepelijk verbonden met een Hammond.

Jimmy Smith, Ray Charles, Gregg Allman, Jimmy McGriff, Steve Winwood, Ronda Scott en Billy Preston zijn maar enkel indrukwekkende namen die met een Hammond vereenzelvigd werden tijdens de geschiedenis van de moderne muziek. Ook in de soul is "Booker T Jones" een naam die klinkt als een klok en die de Hammond sound ook hielp met populair te maken. Korter bij huis hebben we uiteraard ook de Nederlanders Thijs van Leer en Rick Van der Linden van Ekseption. Binnen onze landsgrenzen hebben we uiteraard ook André Brasseur die hier in onze eigenste contreien wereldberoemd werd met het bespelen van een Hammond, herinner maar diens onsterfelijke "Early Bird Satellite".

Ook in België hebben we een Van der Linden die een wizzard is op de black & white keys van de Hammond, met name Dirk Van der Linden. Dirk is een certitude in onze Belgische jazz scène zowel op dit magische instrument maar ook op de jazzgitaar kan hij behoorlijk goed uit de voeten en werkt zo al aan talloze album mee bij zijn collega's. Met dit "Dirk van der Linden Trio" bracht hij in 1998 al een album uit waarop de jazzgitaar centraal stond. Een album met in de spotlights een Hammond kon en mocht dus niet uitblijven, vandaar deze "Groove Mood".

Dirk Van der Linden werd geboren in Antwerpen op 28 augustus 1969 en was amper 6 toen hij al gitaar speelde wat hem als 12-jarige in contact bracht met jazz en het klavier. Momenteel bespeelt Dirk Van der Linden naast gitaar, Hammondorgel, piano, bas (zowel contrabas als elektrische bas) en werkt hij als fulltime beroepsmuzikant. Daarnaast staat hij voor gans Europa ten dienste van Hammond. Waar en met wie hij al samenwerkte is onbegonnen werk om het allemaal te gaan opsommen. Dirk ademt jazz...

Het album met daarop 9 instrumentale originals van de hand van Dirk Van der Linden werd in december van 2017 opgenomen in zijn eigen "DVDL Studio". Aan zijn zijde stonden toen gitarist Sven Mercelis en drummer Pieter Vandergooten. Het album betreft hier zowel jazz als souljazz en met "Winter Samba" neemt dit Trio dan ook een uitstapje richting Latin jazz.

Openen doen ze met de organ shuffle "XK5 Blues" en zo zitten we meteen bij het vlaggenschip van Hammond en ook zo bij die meteen herkenbare sound van Hammond. Souljazz is een tak van de jazz waar expliciet invloeden van blues, soul en gospel zijn in waar te nemen en waarbij een Hammond bij zulke trio's voornamelijk in de spotlights komt te staan. Ook op deze "Groove Mood" gaat het "Dirk Van der Linden" ook die richting uit met zeker ook het funky en heerlijk klinkende "Loungé" alsof 'Bother' Jack McDuff hier aan de toetsen plaats heeft genomen.

De harmonie van een Hammond en een jazzgitaar leidde in het verleden al tot legendarische "Blue Note" opnamen en moest deze "Groove Mood" in de sixties zijn uitgeven was titeltrack "Groove Mood" een nummer dat steevast in de Boogaloo charts zou postvatten en zo missen we toch ergens de Britse MOD-periode...TOP!

tracks:

01 XK5 Blues
02 Wes Always
03 It's Just a Simple Waltz
04 Loungé
05 Winter Samba
06 My Dad
07 Marb
08 Groove Mood
09 Shuffle for Mister B.T.

musicians:

Dirk Van der Linden: Hammond
Swa Mercelis: guitar
Pieter Vandergooten: drums