© Rootsville.eu

Elsa Nilsson & Jon Cowherd (SE/US)
tiltle: After Us
music: Jazz
release date: october 12, 2018
label: Bumblebee Collective
info artist: Elsa Nilsson - Jon Cowherd
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2018


Deze 'After Us' is een samenwerking tussen de Zweedse fluitiste Elsa Nilsson en de Amerikaanse pianist en componist Jon Cowherd. Samen brengen Elsa Nilsson en Jon Cowherd een rijk muzikaal werk met inspiratie uit beide verschillende muzikale achtergronden. Ze spelen sinds 2014 in deze gepaarde duo-setting rond New York City en verkennen de ruimte die ontstaat wanneer instrumenten worden weggenomen. Ze spelen originelen en arrangementen van normen en hebben opgetreden in The Blue Note Jazz Club, Rockwood Music Hall, Cafe Vivaldi en meer.

De Zweedse Elsa Nilsson benadert muziek met een houding van inclusiviteit. Ze gelooft dat er een ruimte is te vinden in de muziek die ons de vrijheid geeft om precies te zijn wie we zijn, zonder pretende en niet te verbergen. Dit leidt haar tot het maken van enkele onconventionele keuzes in haar composities en spel gebaseerd op waar ze denkt dat de muziek naartoe wil. De lijnen tussen stijlen vervagen en regels worden verbogen om de rauwe emotie en menselijke momenten die ons allemaal samen binden te communiceren. Nilsson haalt inspiratie uit elk aspect van het leven en de muziek die haar beweegt, en combineert ze door de lens van Jazz om een diep persoonlijke expressie te creëren waarvan ze hoopt dat deze universeel herkenbaar is.

De in Kentucky geboren New Orleans-geschoolde New Yorkse pianist Jon Cowherd is vooral bekend om zijn langdurige samenwerking met drummer en bandleider Brian Blade, met wie hij mede-oprichter was van de Brian Blade Fellowship. Als Cowherd niet opneemt en tourt met de Fellowship, heeft hij uitgebreid samengewerkt met een breed scala aan muzikanten uit de jazz-, pop- en rockwereld.

Op deze 'After Us' vinden we 9 stukken terug die ons in een breed spectrum laten belanden van meoldieuze en bij wijlen dromerige muziek. Een verbond waarbij beide componisten zich ten volle kunnen ontplooien met als composities 'Blessings' en 'Baltica' van de hand van Jon en waarbij alle andere nummers geschreven werden door Elsa Nilsson.

tracks:

1. Same Trees
2. How To Keep Moving, How To Stay
3. Distant Dawn
4. Crimson
5. With A Smile
6. Blessings
7. Practice Patience
8. Baltica
9. After Us

musicians:

Elsa Nilsson: flute, alto flute, bass flute
Jon Cowherd: piano