© Rootsville.eu

Eric Bibb (US)
tiltle: Global Griot (2CD)
music: country blues - gospel - reggea
release: october 26, 2018
label: Stone Plain Records - Dixiefrog
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Eric Bibb

© Rootsville 2018


Hoeveel albums Eric Bibb nu al op zijn conto heeft is soms moeilijk bij te houden. Feit is wel dat hij na al een carrière van vijf decennia het een hallucinante lijst is. Zijn nieuwste album "Global Griot" werd wereldwijd opgenomen in landen als Frankrijk, Zweden, Jamaica, Ghana, Canada, het VK en de VS en is dus naast de termen blues, gospel en reggea ook deze van wereldmuziek niet ver weg. Aan dit dubbel album werkten 15 musici over da ganse wereld mee voor de opnamen van deze "Global Griot" inclusief twee hedendaagse Afrikaanse sterren, de Malinese Habib Koité en de Senegalese Solo Cissokho.


photo © Rootsville

Eric Bibb werd geboren in 1951 en stamt af uit een wel zeer muzikale familie. Zijn vader Leon Bibb (1922-2015) was een bekende zanger uit de 50-tig en 60-tiger jaren. Zelfs zijn oom John Lewis (1921-2001) maakte deel uit van het beroemde "Modern Jazz Quartet" en zanger en acteur Paul Robeson (1898-1967) was Eric's peetvader. Eric ontving zijn eerste akoestische gitaar op 7-jarige leeftijd en het was Bob Dylan die hem op 11 jaar enkel tips kwam te geven. Later verhuisde hij richting Frankrijk en Zweden. Eric Bibb is een meester in het brengen van pre-war blues en gospel. Het hoeft hoegenaamd geen nieuw werk te zijn wanneer er een nieuw album wordt aangekondigd, de drang om naar hem te luisteren is steeds aanwezig. Of het nu oud of nieuw is.


photo © Rootsville

Tijdens zijn vele reizen heeft hij het geluk gehad om ongelooflijk veel getalenteerde muzikanten te ontmoeten. Sommigen van hen komen voor op dit album, zoals de Zweed Staffan Astner, de reggae-legende Ken Boothe uit Jamaica, de Amerikanen Big Daddy Wilson en Harrison Kennedy om er maar een paar te noemen. Ook Olli Haavisto die Eric meestal komt te begeleiden is uiteraard terug te vinden op deze "Global Griot", net als de Malinese gitarist en zanger Habib Koité en de Senegalees Solo Cissokho. Last but not least is er ook zijn vrouw Ulrika Bibb die haar bijdrage levert door het brengen van de hemelse harmonieuze samenzang.

Op deel 1 van deze "Global Griot" werd als opener "Gathering of the Tribes" geselecteerd, een nummer waar de stem van Solo Cissokho enige rillingen doen ontstaan. Zoals gezegd laat Eric Bibb op dit album diverse van zijn "vrienden" collega's in de spotlights treden. Zo is er na het eerder funky "Wherza Money At" op "Human River" de gaststem van André de Lang waar te nemen. Met nummers als "What's He Gonna Say Today", "Brazos River Blues", met op vocals Harrison Kennedy, en "We Don't Care" met Habib Koité lijkt het wel of we samen met Eric Bibb een wereldreis komen te belven met verschillende raakpunten met zijn country 'world' blues.

Wanneer we het hebben over country blues komen we ook zo uit bij één van de pioniers van deze muziek, Big Bill Broonzy, en met diens onsterfelijke "Black, Brown, & White" raken we ook nu nog steeds een gevoelig punt aan in onze moderne maatschappij. Hier op deze versie met de howlin' voice van vriend Harrison Kennedy. Samen met Habib Koité brengt eric Bibb dan het Afrikaans geïnspireerde "Mami Wata/Sebastian's Tune" met een respectvolle vermelding van het "Griot Choir" met daar in Ulrike Bibb. Afsluiter van deel 1 is 'Remember Family" van de hand van Eric Bibb en K. Dekula.


photo © Rootsville

Ook op het tweede gedeelte van deze "Global Griot" gaan we verder met een onwaarschijnlijke trip met nummers als "Race & Equality" en het reggea gevoelige "Grateful", nummers die ook de ware Eric Bibb naar voren brengen. Het jazzy gevoelige "All Because" is zo intens en puur dat enige focus verplichtend wordt. De Carribean ritmes komen met "Let God" ook weerom op het voorplan alsof Jesus de Attiliaanse parelwitte stranden als de promise land zou hebben uitgekozen. We zijn hem alvast dankbaar voor deze ritmische gospel. Gospel is ook alom aanwezig op het daaropvolgende intense "Last Night I Had The Strangest Dream", of hoe de Engelen van Bethlehem nederdalen. Let's all join hands and pray...

Op de traditional "Mole in the Ground" is het de beurt aan reggea-ster Ken Boothe om zijn bijdrage te leveren aan dit album, en moeten we wachten op de interventie van hem om lichtjes mee te deinen, ya man. Nog een traditional die we voor de kiezen krijgen is de negro-spiritual "Michael, Row Da Boat Ashore". Dit slaven nummer komt uit de periode rond 1860. Eén, voor mij althans, van de prachtigste arrangementen van Eric Bibb is dit op 'Needed Time" en gelukkig is dit ook terug te vinden op deze "Global Griot" en zo begint mijn dag al met een streepje zonneschijn.


photo © Rootsville

tracks:

Disc One:

01 Gathering of the Tribes – featuring Solo Cissokho
02 Wherza Money At
03 Human River
04 What’s He Gonna Say Today
05 Brazos River Blues
06 We Don’t Care – featuring Habib Koité
07 Black, Brown & White
08 Listen for the Spirit
09 Hoist up the Banner
10 Mami Wata / Sebastian’s Tune – featuring Habib Koité
11 Send Me Your Jesus
12 A Room For You
13 Remember Family

Disc Two:

01 Race & Equality
02 Grateful
03 All Because
04 Spirit Day – featuring Solo Cissokho
05 Let God
06 Last Night I had the Strangest Dream
07 Picture a New World (instrumental)
08 New Friends – featuring Linda Tillery
09 Mole in the Ground
10 Michael, Row da Boat Ashore
11 Needed Time