© Rootsville.eu

Flaata, Ackles & Busk (Nor)
tiltle: The Gospel Album (A Thing Called Love)
music: Gospel
year: 2018
label: Grappa
release date: april 06, 2018

promotion: Pias (Sjuul Kok)

© Rootsville 2018


Je hoeft nu niet meteen te denken dat ze ginds in Noorwegen al terug hun zinnen hebben gezet hebben op Christmas al heeft dit nieuwe album 'The Gospel Album' er wel degelijk de sfeer voor. Verantwoordelijk hiervoor zijn het trio Flaata, Ackles en Busk aka 'Fab 3' die hiermee hun derde samenwerking resultaat geven na hun 'I Wish Every Day Could Be Like Chritsmas' en hun homage aan Elvis met 'En Storslått Hyllest Til Elvis!'.

Het is nu ook geen album geworden met de ons alom gekende gospels van onder meer Mahalia Jackson of The Soul Stirres. Nee, met dit album wil dit trio de gospels in eren houden zoals we die kennen van Elvis. 'The King' heeft tijdens zijn loopbaan hier op aarde talrijke gospel geïnspireerde albums uitgebracht en het is ook in die sfeer dat je dit 'The Gospel Album' van Flaata, Ackles en Busk kan onderbrengen.

Zo vinden we ook 'Run On' terug dat ook op Elvis zijn gospel album 'How Great Thou Art' uit 1967 is terug te vinden. 'Milky White Way' vinden we dan weer terug op 'His Hand in Mine' uit 1960. Een homage dus aan Elvis en met het uitbrengen van 'tribute albums' is zeker Paal Flaata hier bij ons gekend. Hij nam al eerder songwriters onder de loep als Chip Taylor en Townes Van Zandt, en op zijn laatste album 'Love and Rain' uit 2017 leek het zelfs een beetje van 'The Best Of...' (report).

Dit 'The Gospel Album' telt 12 nummers al dan niet geïnspireerd naar de 'Lord' maar ook de rock 'n roll van Elvis vinden we erop terug. Ook de klankleur van Paal Flaat komt redelijk dicht bij die van Elvis zoals je duidelijk kan horen op 'Where no one stands alone'. De ondertitel van dit album is 'The Thing Called Love' en ja zo krijgen we ook een streepje country te horen op dit album. 'A Thing Calles Love' werd in 1968 geschreven door countryzanger Jerry Reed en later gecoverd door Elvis en uiteraard ook door...Cash.

'Where Did They Go, Lord' is dan weer een bijzonder soulvolle gospel geschreven door het duo 'Dallas Frazier en Al 'Doodle' Owens en hiergebracht door Stephen Ackles. 'In My Fathers House' is niet die hit van de Les Humphries Singers maar een mooie gospel die werd geschreven door 'Aileene Hanks' en werd uitgebracht in 1954 door 'The Blackwood Brothers'. Een nummer waarop de harmony backing vocals ons hier met een glimlach terug doen denken aan Elvis' zijn live versie van 'Are You Lonesome Tonight'.

In het bijhorende boekje vinden we gitarist Glenn Vidar Busk zelfs terug in volledige Elvis outfit en zo krijgt dit album zelfs een extra cachet mee. 'The Gospel Album', een meer dan degelijke homage aan Elvis en zijn talrijke gospel albums. Een album waaraan deze Noorse 'Fab 3' tijdens de daarbij volgende 'tour' nog veel plezier aan zullen beleven.

tracks:

01 We call on him
02 Saved
03 Reach out to Jesus
04 A thing called love
05 Where did they go, Lord
06 In my father’s house
07 Milky white way
08 Without him
09 Where no one stands alone
10 An evening prayer
11 Run on
12 You’ll never walk alone