© Rootsville.eu

Fandango Live (B)
tiltle: Sherwood Avenue
music: Americana
year: 2018
label: Fandango
info artist: Fandango Live

© Rootsville 2018


Deze 'Sherwood Avenue' is het nieuwste album van 'Fandango Live' na hun in 2015 verschenen 'Kerkom-Texas'. 'Fandango Live' bestaat uit het duo Dirk Lekenne en Luk de Graaff telkens aangevuld met uitstekende sessie muzikanten. De kenners van deze formatie weten maar al te goed dat ze JJ Cale (1938-2013) hoog in het vaandel dragen. In die mate zelfs dat het ontstaan van 'Fandango Live' gebouwd is op een homage aan deze meester van de Tulsa Sound.

Het verschil met hun vorig album is wel dat deze 'Sherwood Avenue' enkel en alleen eigen werk bevat. Op dit album vinden we 10 originals terug die van de hand zijn van Luk de Graaff en/of Dirk Lekenne. Van de 10 nummers zijn er drie instrumentaaltjes terug te vinden die alle drie werden gecomponeerd door Dirk. Voor 'Sherwood Avenue' vonden ze de muze tijdens een familiale trip doorheen de US. Het resultaat is een knap staaltje van pure Americana waarbij je met momenten komt weg te dromen en je zo een beeld kan vormen van de intieme sfeer waardoor de songs hun ontstaan kenden. Het studio werk gebeurde in de Fandango Studio en zoals we gewend zijn bij dit label verschijnt het album in een keurige verpakking met bijhorende booklet waarin je alle teksten en info kan terug vinden.

Als opener krijgen we 'Maybe Someday' te horen. Een beklijvende ballad van de hand van beide Fandago'ers. Assistentie op dit nummer komt van Pieter Akkermans, Rik Volkaerts en de backing vocals van Hedwig Peetermans en de in Nederland wonende Sugar Queen. Een nummer waarbij de stemintonatie van Luk de Graaf akelig dicht komt bij deze van een David Bowie. Ook het daaropvolgende 'My Side of Life' is een bijzonder aangrijpend nummer en een technisch hoogstandje waarbij alle instrumenten ingespeeld werden door Luk zelf. Een verhaal over de liefde en het leven en waarbij gebruik gemaakt wordt van een 'Mini Moog', een analoge synthesizer die heel vaak werd gebruikt in de 70-tiger jaren.

De titeltrack 'Sherwood Avenue' is een dromerig instrumentaaltje van de hand van Dirk Lekenne, een nummer een soundtrack waardig. Op het daaropvolgend 'Mister Major' worden de vocals verzorgd door Sugar Queen. Eentje waarin een portie psychedelische funk in schuilt. op dit nummer horen we nog Willem Wijnants terug aan de keyboard. Vorig jaar verscheen van deze rockmuzikant bij Fandango nog het schitterende album 'Last Man On The Moon'. Helaas viel er in het Leuvense een akelige stilte toen Willem op 12 december 2017 plotseling kwam te overlijden.

Het moet voor Luk en Dirk een bijzondere ervaring zijn geweest om de nummers op dit album te schrijven. Nummers waarbij de intieme sfeer telkens weer het voorplan neemt en zo het gevoel van beiden komt bloot te leggen. Nummers als 'Jealous Heart' en 'One Time Too Many' zijn nummers waarbij de skills van songwriting van beiden naar een onwaarschijnlijk niveau worden geduwd. Bij het beluisteren van de instrumentale nummers zoals ook 'Redemption' kan je er niet onderuit bij de gedachte dat dit allen sterke soundtracks zouden kunnen zijn, alleen het scenario moet nog worden geschreven. Alsof Mark Knopfler in Kerkom woont.

Afsluiten doet 'Fandango Live' op dit album met 'Tears Of A Woman' en moeten we nog stellen dat ook dit een zeer warm en intens nummer is. Deze 'Sherwood Avenue' is het resultaat van twee songwriters van eigen bodem die elkaar door de jarenlange samenwerking blindelings vertrouwen en waarop je duidelijk kan horen dat beiden hier hun ziel volledig komen bloot te leggen. Kiekebisj!

tracks:

01. Maybe Someday
02. My Side of Life
03. Sherwood Avenue (instr)
04. Mister Major
05. Jealous Heart
06. One Time Too Many
07. Redemption (instr)
08. All You Can Gather
09. Awaking (instr)
10. Tears Of A Woman

musicians:

Dirk Lekenne
Luk de Graaff
Pieter Akkermans
Rik Volkaerts
Willem Wynants
Wim Degeest
Stoy Stoffelen
Hedwig Peetermans
Sugar Queen