© Rootsville.eu

Farzane Zamen (Irn)
tiltle: Z Bent (EP)
music: wereldfolk
release date: october 19, 2018
label: Grappa
info artist: Farfane Zamen
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2018


Deze Farzane Zamen is een muzikante, producer en wongwriter uit Iran. Ze brengt haar nummers in het de Farsi taal alsook in de Franse en Engelse taal. Momenteel heeft deze singer-songwriter al 15 albums op haar conto staan. Niet evident als je weet dat Iraneese vrouwen niet in het openbaar mogen optreden, een reden waarom ze ook meestal in het buitenland vertoefd en veelal in Noorwegen en Zweden. Haar muziek is dan ook een antwoord op de jarenlange discriminatie van de vrouwen ginds. Een kreet voor vrijheid.

Haar muziek betreft hier een donkere benadering van folk waarop een mix wordt gebruikt van traditionele instrumenten en synthesizers. Een EP met daarop 5 nummers die zelfs soms in een mix van talen worden gebracht. Met deze ''Z Bent' hoopt Farzane dat de vrouwen in het Midden-Oosten hiermee een klankbord vinden dit mede door de samenwerking met de in Glasgow wonende Gavin Thompson, de technicus Sam Smith en de Egypstische zangeres Habiba Makhlouf.

Wereldmuziek met soms wel meer dan aangename Arabische invloeden. 'Haram' is een poppy song waarop deze Farzane Zamen zelfs Frans en Engels zingt. Haar debuutalbum bracht ze pas uit in 2010 en haar eerste video Khodahafez werd uitgebracht in 2012 en werd zelfs een Iraneese hit. Enkel vijf nummers op deze 'Z Bent' maar dan ook vijf van een uitzonderlijke kwaliteit zoals het loungy en mooie afsluitende 'Forbidden Voices ', een nummer in de sfeer van een Tanita Tikarim.

tracks:

01 Hero
02 Haram
03 Dance With Us
04 Fake Love
05 Forbidden Voices