© Rootsville.eu

Fatoumata Diawara (ML)
tiltle: Fenfo (Something To Say)
music: Mali folk & blues
year: 2018
label:
info artist: Fatoumata Diawara
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2018

 

Fatoumata Diawara wer gevoren aan de Ivoor kust maar verhuisde later richting Frankrijk. Ze staat symbool voor de moderne Afrikaanse vrouw en gaat respectvol om met haar roots. Afkomstig uit Mali is haar muziek een mix van folk en blues uit haar land dit aangevuld met een zeer moderne toets. Deze 'Fenfo' is de opvolger van haar debuutplaat 'Fatou' uit 2011, een album waarmee ze dadelijk enorm internationaal succes wist oogsten.

Op deze nieuwkomer vinden we 11 nummers terug met veel ruimte voor energieke en stevig swingende Afro-beats. Opmerkelijk is ondanks haar leven in Frankrijk ze alle nummers brengt in haar eigen taal. Net als bij de Kameroenees Roland Tchakounté geeft het brengen van nummers in eigen taal een internationale erkenning waarbij de diverse muziekstijl als één worden beschouwd.

De hoofdrol op deze 'Fenfo' is uiteraard weggelegd voor Fatoumata's mooie warme stem. Voor de opnamen ging ze samenwerken met de Franse zanger en producer Matthieu Chedid die ooit geschiedenis schreef als 'M'. De Afrikaanse beats komen doordringend door op nummers als 'Ntereni' en 'Kanou Dan Yen' dit versterkt met de klankleur van instrumenten als elektrische gitaar en cello. Buiten het eerbied aan het Afrikaanse muzikale erfgoed is dit bovenal een krachtig statement en een even sterke plaat.


tracks:

01 Nterini
02 Kokoro
03 Ou Y'an Ye
04 Kanou Dan Yen
05 Fenfo
06 Mama
07 Takamba
08 Bonya
09 Dibi Bo
10 Don Bo