© Rootsville.eu

Fred Chapellier & The Gents feat. Dale Blade (US)
tiltle: Set Me Free
music: Blues
year: 2018
label: Dixiefrog
promotion: Borderline Blues Agency (David Isaac)
info artist: Fred Chapellier
release date: march 16, 2017

© Rootsville 2018


Fred Chapellier is zo één van die blues namen die we hier in ons land veel, maar dan ook veel te weinig aan het werk zien. In zijn thuisland is deze Fred Chapellier op zijn minst een icoon te noemen en dat begon allemaal toen hij eind 90-tiger jaren besloot om zijn eigen band op te richten. Na zijn debuutalbum in 2003 bracht hij nog diverse albums onder zijn naam uit maar belangrijk was ook dat hij met regelmaat aan de zijde stond van namen als Billy Price, Neal Black en Nico Wayne Toussaint.

Zijn album 'Night Work' (report) uit 2009 met Billy Price behoort nog steeds tot één van mijn favoriete albums. In 2007 was hij nog samen met deze Billy Price op toer met een 'Tribute to Roy Buchanan' wat voor Fred nog resulteerde in het gelijknamige album uit 2007. Om deze Fred Chapellier nu bij ons aan het werk te zien kort het af want hij zal aantreden op Duvel Blues op 26 mei 2018.

Hij zal er te zien en te horen zijn met de band 'The Gents' met als toemaatje de aan zijn zijde de uit New Orleans afkomstige soul en blues shouter Dale Blade. Ze kwamen elkaar tegen op Cahors Blues Festival 2014 en die ontmoeting werpt nu zijn vruchten af. Volgend Fred Chapellier is dit project misschien wel een van de bijzonderste in zijn carrière, iets wat ook tot uiting komt na het beluisteren van deze 'Set Me Free'.

Op het album vinden we 13 nummers terug en openen ze met de shuffle 'Ain't No Fool'. De samenwerking met deze Dale Blade geeft als resultaat een blues met een soulvol gevoel. Voor diegene die Dale Blade nog niet zo goed kennen je voelt je verbonden met zijn stem als bij een Darrell Nulisch. Soulvolle blues die het ook nog eens laat swingen als op het funky 'My Reason To Live'.

UIteraard is er ook plaats voor ballads waar de soul zo vanaf druipt als met 'Love Holiday' of het Tin Pan Alley bluesje ' Crying With The Blues' waarop de soul van Dale Blade één wordt met de guitarlicks van een Fred Chapellier. 'The Gents' is naast de naam van de band ook nog de titel van een heerlijk instrumentaal nummer waarna ze met 'I'm Back' een waanzinnig stukje rock 'n roll uit de mouwen schudden. Met 'Old School Blues' wordt het terug even chillen met dit prachtig album en geloof me op 'Duvel Blues' zal het bijzonder stil worden bij het aanzetten van de eerste tonen van het Santana achtige '3'45 AM'...and we thank the lord for this 'Set Me Free'...

tracks:

01. Ain't No Fool
02. Set Me Free
03. My Reason To Live
04. Love Holiday
05. Crying With The Blues
06. The Gents
07. I'm Back
08. I Don't Wanna Know
09. The Clock
10. Old School Blues
11. Bet On The Blues
12. 3'45 AM
13. Thank You Lord

musicians:

Dale Blade: vocals
Fred Chapellier: guitar, vocals #13
Philippe "Bill" Billoin: keyboards
Vic Martin: keyboards on #12
Christophe Garreau: bass
Guillaume Destarac: drums