© Rootsville.eu

Geir Sundstøl (Nor)
tiltle: Brødløs
music: Jazz - soundscapes
release date: 2018
label: Hubro
info artist: Geir Sundstøl
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2018


In 2015 bracht de Noorse multi-instrumentalist Geir Sundstøl zijn debuutalbum "Furulund" als soloartiest uit welk vorig jaar opgevolgd door "Langen Ro". Het is al wel sinds 1988 dat Geir Sundstøl koos voor een professionele carrière. Hij werkte mee aan meer dan 300 album in Noorwegen als ook daarbuiten.

Nu is er alweer het derde album van Geir Sundstøl waarvoor hij een beroep deed op een keur van Noorse muzikanten, met daarbij toetsenist David Wallumrød, Mats Eilertsen (basgitaar en zang), drummer Erland Dahlen en Nils Petter Molvær (trompet). Het is dekunst van Geir om op al zijn stukken een onbekende factor een rol te laten spelen en op deze "Brøløs" is dit de Nepalese Sanskriti Sheresta die hij leerde kennen tijdens het project "New Conception Of Jazz" van Bugge Wesseltoft.

Naast het door Sanskriti Sheresta bespeelde percussie instrument "tabla" krijgen we nog een reeks van niet alledaagse instrumenten te horen zoals "marxophone" en "optigan". De "tabla" wordt veelal gebruikt is de Hindoestaanse muziek. Het meest dominante bij de instrumenten is evenwel een "steel guitar".

De titel "Brødløs" relateert naar de periode rijdens de 2de wereldoorlog tijdens de bezettin en betekent gewoon...het brood is op. Vele van Geir's nummers bevatten een filmisch karakter. De nummers zijn een mix van weemoed en melancholie maar voelen tergelijkertijd ook warm aan. Een opvallende bewerking en uitvoering op deze "Brøløs" is het samenbrengen van ‘Warzawa’ (David Bowie/Brian Eno) en John Coltrane’s ‘Alabama’.In zijn solocarrière ongetwijfeld het beste wat Geir Sundstøl al heeft laten optekenen. ‘Brødløs’ is een aangenaam albuùm dat garant staat voor heel wat luisterplezier.

tracks:

1. Snev
2. Leben
3. Læms
4. Warszaw/Alabama
5. Kraag
6. Blunder
7. Kulten
8. Waterloo

musicians:

Erland Dahlen
David Wallumrød
Sanskriti Sheresta
Mats Eilerteen
Jo Berger Myhre
Nils Petter Molvær
Geir Sundstøl