© Rootsville.eu

Gene Ess (US)
tiltle: Apotheosis
music: Jazz
release date: november 06, 2018
promotion: Lydia Liedman Promotions
info artist: Gene Ess

© Rootsville 2018


Gene Ess is een Japans-Amerikaanse jazzgitarist. Hij was lid van het Rashied Ali Quintet en werkte samen met Ravi Coltrane, Archie Shepp, Lonnie Plaxico en Reggie Workman. Met zijn "Fractal Attraction" Quintet brengt hij op 6 november zijn nieuwe en reeds vierde album "Paotheosis" uit. In dit Quitet vinden we muzikanten terug als Thana Alexa, Sebastien Ammann op piano, Yasushi Nakamura op bass, en Clarence Penn op drums.

Apotheose spreekt tot de verbazingwekkende kwaliteit van de geest en van het vermogen van de mens om ongunstige omstandigheden in het leven te verpletteren en bovenwaarts te stijgen door innerlijke transformaties. Fractal Attraction presenteert de timbrale en texturele verkenning van de gitaar en de vrouwelijke stem die Ess zo zorgvuldig heeft voorgesteld. De gearrangeerde gitaar arrangementen passen perfect bij gedetailleerde compositorische structuren die volop ruimte bieden voor improvisatie.

Ess werd geboren in Tokio als Gene Shimosato en groeide op op een Amarikaanse militaire basis in Okinawa. Al tijdens zijn tienerjaren trad hij op in Oku-inawa en studeerde later aan de George Mason University waarna hij ook het Berklee College of Music kwam aan te vinken. Het was op Berklee dat hij zijn interesse begon te ontwikkelen voor jazz, dit geïnspireerd doo de muziek van John Coltrane. Later verhuisde hij naar New York en speelde in de band van Rashied Ali.

Elk van de albums van de groep heeft ernaar gestreefd op een boeiende manier om te gaan met de hedendaagse maatschappij - een eigenschap die vooral te zien is in "Same Sky". Het Quintet is een wonder van ademhalen als één en alle ego's aan de deur achterlaten om leven te brengen naar de visie van de leider. Met de tot nadenken stemmende teksten van Thana Alexa klaagt de zanger over het huidige sociale klimaat. Haar teksten zijn een ontroerende, stille roep om eenheid en proberen de belachelijke grenzen die mensen oprichten te begrijpen, ongeacht de veel voorkomende basis die er tussen mensen bestaat. Onder andere opvallende nummers van het album is "Tokyo Red". "Fireflies of Hiroshima" is geïnspireerd door de afschuwelijke atoombom die tijdens de Tweede Wereldoorlog is gevallen en doet denken aan de belangrijke en hartverscheurende 1988 Japanse geanimeerde klassieker "Grave Of The Fireflies". Het afsluitende nummer "Two Worlds" bevat een verzinkende melodie alsof hij wil zeggen "This is The Time" en maakt duidelijk dat het bewustzijn van de held is veranderd, triomfantelijk is en een plek van vreugde in de wereld heeft gevonden.

tracks:

01 The Return
02 Sands of Time (Okinawa)
03 Same Sky
04 Bluesbird
05 Tokyo Red
06 Fireflies of Hiroshima
07 Day For Night
08 Two Worlds

musicians:

Gene Ess: guitar
Thana Alexa: vocals
Sebastien Ammann: piano
Yasushi Nakamura: bass
Clarence Penn: drums