© Rootsville.eu

Geof Bradfield (US)
tiltle: Yes, and...Music For Nine Improvisers
music: Jazz
release date: may 18, 2018
label: Delmark
promotion: Lydia Liedman Promotions
info artist:
Geof Bradfield

© Rootsville 2018


Saxofonist en componist Geof Bradfield werd geboren in Houston TX en speelde zowat over de ganse wereld aan de zijde van jazz-artiesten als Randy Weston, Carl Allen, Brian Blade, Rodney Whitaker, Etienne Charles, Joe Locke en Orrin Evans. Hij treed ook met regelmaat op met collega's als Dana Hall en Clark Sommers die ook beiden hun samenwerking verleenden aan deze 'Yes...and Music For Nine Improvisers'. Een album met daarop 8 composities en waarmee voor Geof Bradfield ook zijn debuut betekent bij Delmark Records.

Geof Bradfield is reeds te horen om meer dan 50 albums en bracht zelf onder zijn naam al zes albums uit. Zijn vorig album 'Birdhoused' uit 2017 mocht niets dan lovende kritieken ontvangen. Een album dat 'live' werd opgenomen in de legendarische Green Mill-jazzclub in Chicago. Bradfield is universitair hoofddocent jazzstudies aan de 'Noord-Illinois Universiteit' en heeft masterclasses en lezingen gegeven aan het 'Brubeck Institute', de 'Manhattan School of Music', de 'Jazz Education Network-conferentie en tal van andere nationale en internationale locaties.

Geof Bradfield liet zich voor dit album beïnvloeden door de improvisatie principes, samen wet de samen met de structuur van technieken van hun uitvoeringen. Geaof Bradfield wil zo dat muzikanten zelf een paar beslissingen nemen en wil dat zijn favoriete spelers ook zo de muziek benaderen. Daarvoor is er een hoog niveau van interactiviteit dat constante focus en aandacht vereist, dit samen met de diepgang van gedeelde kennis.

Het album bevat verschillende bewegingen zoals in de stukken 'In Flux', ' Impossible Charms', 'Anamneses' en 'Forro Hermeto'. De langere, meer gestructureerde stukken profiteren van Bradfield's vaardigheden als arrangeur met een geweldig oor voor kleur en melodie, maar ze laten de solisten nog steeds toe om binnen hun grenzen rond te dwalen. De kortere stukken, elk voor een ander trio, hebben over het algemeen minder voorbereidend materiaal en bieden dus voldoende flexibiliteit. Opvallende nummers zijn onder andere 'Anamneses', een compositie die speciaal is ontworpen om het trompetwerk van Russ Johnson en de intieme basfluit van Anna Webber te demonstreren. Terwijl 'Impossible Charms' de onmiskenbare swing van trompettist Marquis Hill en trombonist Joel Adams toont. "In Flux" maat de ruimte vrij voor degitaar van Scott Hesse en de krachtige alto van Greg Ward.

'Yes, and... Music For Nine Improvisers' heeft Bradfield het ideale platform geboden om de punten van een ander tijdperk en een andere kunstvorm te gebruiken en zo zichzelf op een geheel nieuwe trip te sturen.

tracks:

01. Prelude
02. In Flux
03. Chorale
04. Impossible Charms
05. Ostinato
06. Anamneses
07. Chaconne
08. Forro Hermeto

musicians:

Geof Bradfield: tenor and soprano saxophone, bass clarinet
Greg Ward: alto saxophone
Anna Webber: flute, bass flute, tenor saxophone
Russ Johnson: trumpet
Marquis Hill: trumpet
Joel Adams: trombone
Scott Hesse: guitar
Clark Sommers: bass
Dana Hall: drums, percussion