© Rootsville.eu

Gerry Spehar (US)
tiltle: Anger Management
music: Folk-country
release date: may 25, 2018
label: Independent
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Gerry Spehar

© Rootsville 2018


Gerry Spehar kennen we nog van zijn vorig jaar uitgebrachte album 'I Hold Gravity'. Gerry Spehar is nog een troubadour van de oude stempel en trok in de 60-tiger jaren als 'busker' doorheen Europa. Later keerde hij terug richting Colorado om er met zijn broer 'The Spehar Brothers' op te richten. In de 80-tiger jaren werkte hij samen met Bobby Allison maar na de geboorte van zijn tweede dochter ruilde hij het onzekere voor het zekere en begon aan een '9 to 5' job. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan na een 'rustpauze' van 30 jaar gaat bij samen met zijn vrouw Susan en zijn oude vriend Bobby Allison terug optreden met als backingband 'I See Hawks in L.A.

De smaak heeft hij wel helemaal terug te pakken en misschien zijn de twee redenen ook het huis uit, en dat zijn twee dochters. Helaas kwamen er ook donkere wolken aandrijven want tijdens het maken van 'I Hold Gravity' kam zijn 'Susan' aan kanker te overlijden en waren het Gerry en zijn vrienden die het album kwamen af te werken. Een zegen was dat ze tijdens haar laatste dagen het resultaat nog kon beluisteren. Op 25 mei komt zijn in eigen beheer uitgebrachte 'Anger Management' uit. Naast hijzelf werd ook nog als producer gekozen voor Paul Lacques van 'I See Hawks in L.A. Het album wordt opgedragen aan de meester in het vak 'Woodie Guthrie'.

Op deze 'Anger Management' vinden we twaalf nummers terug en wordt schunnige taal niet onthouden, vooral in het nummer aan het adres van President Trump 'Thank You Donald' en 'Carnival'. Openen doet hij met 'Thank You Donald', een bluegrass tune gebracht door een bende 'country outlaws'. Met 'Son of an Immigrant' krijgen we een laidback shuffle en wordt er terug gekeken naar zijn immigrerende grootouders.

'A Soldier’s Spiritual' is dan weer een melancholische ballad, een nummer over het leven van een soldaat zeker over het leven na het thuis komen van het front. Akoestisch gebracht en enkel versterkt met de weemoedige klanken van de 'pedal steel' van Rick Shea. Op 'Bitch Heaven' krijgen we een fingerpickin' Gerry Spehar te horen. Een nummer over Woody Guthrie maar ook over de vader van Trump met een bruggetje naar 'This Land Is Your Land'.

Met het dubbele nummer 'Greed' en 'Without Prelude' refereert hij naar de musical 'West Side Story' al hoor ik er ook wel enige invloed uit de film 'Footloose'. A little bit of funk and NOLA, met het New Orleans gerelateerde 'Freedom to Grab' en weer wordt er het verleden van Donald bijgehaald waarna hij totaal in de sfeer van Woody Guthrie afsluit met 'What Would Jesus Do?'.

tracks:

01. Thank You Donald
02. Son of an Immigrant
03. Anger Management
04. A Soldier’s Spiritual
05. Pearl Harbor
06. Carnival
07. Bitch Heaven
08. Except for the Bomb
09. Barrier Reef
10. Greed - Without Prelude
11. Freedom to Grab
12. What Would Jesus Do?

musicians:

Bass & Drums: Marc Doten & Joe Berardi  (Anger Management, Carnival, Except For The Bomb); Paul Marshall & Shawn Nourse (all others).
Acoustic Guitar: Gerry Spehar (all  songs), John David (Bitch  Heaven), Javi Ramos (Barrier Reef)
Electric Guitar & Lap Steel: Paul Lacques
Calliope: Marc Doten (Carnival)
Fiddle: Brantley Kearns (Thank You Donald), Gabe Witcher (Barrier Reef)
Banjo: John David (Thank You Donald)

Horns: Tommy Jordan (Greed); Erinn Bone (Greed and Barrier Reef); D. Tiger Anaya and the Silent
Majority (Freedom To Grab)
Pedal Steel: Rick Shea (A Soldier’s Spiritual)
Lead Vocals: Gerry Spehar
Backing Vocals: Brantley Kearns (Thank You Donald); Tommy Jordan (Greed); Christine Spehar
(Barrier Reef); The Silent Majority (Freedom To Grab); Gerry Spehar (Son Of An Immigrant, Anger
Management, Pearl Harbor, Bitch Heaven, Barrier Reef, Greed)