© Rootsville.eu

Greyhound (NL)
tiltle: Double Sixty
music: acoustic blues
release date: june 30, 2018
info artist: Greyhound
label: Continental Record Services (CRS)
distribution: Continental Record Services (CRS)

© Rootsville 2018


Deze "Greyhound" moeten we gaan zoeken bij onze noorderburen in Nederland. Hoegenaamd niet nieuw dit akoestische blues-duo want deze greyhounds schuimden veertig jaar geleden al de podia af en bestaan uit Sjoerd Heijda en Klaas Vermeulen. Ze komen blues legenden als Big Bill Broonzy, Tarheel Slim, Sonny Terry & Brownie McGhee weer tot leven te verwekken door het brengen van nieuwe arrangementen op oude nummers aangevuld met eigen werk. Al snel speelden ze door heel Nederland en bovendien tekenden ze een platencontract. Vanwege persoonlijke omstandigheden verloren ze elkaar een tijdje uit het oog en werd de eerste 'LP' nooit afgemaakt. Beiden bleven actief in diverse formaties. In 1995 namen ze vier songs op voor de verzamel-cd No Less Than Wireless, die geheel gewijd was aan akoestische blues van Nederlandse bodem. Sjoerd trad op als voorprogramma van Marianne Faithful in het Amsterdamse Carré en Klaas stond op talloze blues festivals als North Sea Jazz, Ribs & Blues en Drijf-In Blues.In 2013 gingen ze samen op zoek naar blues en verwante muziek in de Verenigde Staten. Gedurende die trip besloten ze om samen een album op te nemen. Nadat ze vier jaar later opnieuw door Amerika hadden gereisd, begonnen ze aan het album Double Sixty te werken. Dat jaar werden beiden zestig en vervolmaakten ze hun project als de Nederlandse versie van Sonny Terry & Brownie McGhee.

Het was dus 4 decennia wachten op deze digitale "legacy" waarop we 12 nummers terug vinden en diepten ze zo terug in de geschiedenis van de blues. Openen doen ze in de verwachte intieme sfeer met de traditional "Hang Me". Van Mose Allison die ook bekend staat als jazzmuzikant krijgen we vervolgens het country-bluesje "Your Mind Is On Vacation". In een vorig leven was deze akoestische blues niet zozeer aan mij besteed maar naargelang de jaren vorderden ben ik deze tak van de blues meer en meer beginnen te waarderen. In die mate zelfs dat het nu als een manier van onthaasting wordt gebruikt en zo kan je dit ganse album beschouwen.

De traditional "Why Did You Leave Heaven" is onder de belangstelling gekomen door de opname van Big Bill Broozy en ook hier is dit nummer een van de hoogtepunten te noemen. Het was Amos Milburn die in 1950 'Bad Bad Whiskey' van lyrics voorzag. Voordien was het gekend als het instrumentale "Bristol Drive". Volledig in de sfeer zo als beiden het voor ogen zagen doen Sjoerd Heijda en Klaas Vermeulen je ook hier op hun versie volledig wegdromen.

Ook eigen werk mag hier op deze "Double Sixty" eens in de spotlights worden gezet en dat doen beiden met het door Klaas Vermeulen geschreven "P.L. Sam" met een knipoog naar Sonny Terry. Van zijn kompaan Sjerd Heijda is er dan ook nog "Chopie". Vervolgens gaan ze een heel stuk terug in de tijd met "Good Morning Blues" van Leadbelly om in absolute schoonheid te eindigen met onder meer de gospel traditional "Nobody's Fault But Mine".

tracks:

01 Hang Me
02 Your Mind Is On Vacation
03 My Baby’s Gone
04 Why Did You Leave Heaven
05 Bad Bad Whiskey
06 Whup Somebody’s Ass
07 Satan and St. Paul
08 P.L. Sam
09 Chopie
10 Good Morning Blues
11 Nobody’s Fault But Mine
12 Tell Me More

musicians:

Sjoerd Heijda: vocals, guitar, mandoline, piano
Klaas Vermeulen
: harmonica