© Rootsville.eu

Gurls (Nor)
tiltle: Run Boy Run
music: Jazz
year: 2018
label: Grappa
release date: march 09, 2018

info artist: Gurls
promotion: Pias (Sjuul Kok)

© Rootsville 2018


'Run Boy Run' is het debuutalbum van de uit Noorwegen afkomstige jazz trio 'Gurls'. Iets wat je al onmiddellijk kan opmaken is dat dit trio enkel en alleen uit vrouwelijke muzikanten bestaat. Deze drie staan in Noorwegen bekend als zeer bedrijvige muzikanten en zien met deze 'Gurls' een manier om even op adem te komen met een resultaat dat je doet glimlachen en wel degelijk enige dansbare moves in je teweeg zal brengen. Als er zoiets als een 'supergroep' zou bestaan in Noorwegen in de categorie jazz komen deze drie van 'Gurls' wel degelijk in aanmerking hiervoor. Een album met soms wel ironische nummers dat drijft op de afzonderlijke instrumenten van deze drie maar zeker ook een album waarop percussie een hoofdaccent meekrijgt.

Alle 9 nummers op dit debuutalbum zijn van de hand van Saxofoniste Hanna Paulsberg. Zij studeerde Jazz in Trondheim en bracht ondertussen ook al drie albums uit onder eigen naam. Hanna was ambassadeur in 2015 voor de 'Norwegian University of Science and Technology' en is sinds 2011 één van de meest beloftevolle jongeren in de jazzscène van Noorwegen.

Het klankbord van deze 'Gurls' is Rohey Taalah. Ook zij studeerde in Trondheim en is gekend in haar land met haar quartet 'Rohey'. In 2015 werd zij verkozen als meest talentvolle jonge muzikante mede door de dynamiek en energie die ze in haar muziek komt te steken. Als derde schakel in deze 'Gurls' hebben we dan ook bassiste Ellen Andrea Wang. Zij studeerde aan de 'Norwegian Academy of Music' en is naast lid van deze 'Gurls' ook bedrijvig met haar eigen quartet dat luistert naar 'Pixel'. Zij speelde ook verschillende jaren 'bass' in Manu Katché's formatie.

In deze 'Run Boy Run' steken deze 'Gurls' naast bijzonder frisse jazz ook elementen van funk en hip hop, waardoor dit album een modernere inkijk geeft op de soms toch wat grijze zone in jazz. Een album dat ongetwijfeld een zeer bijzonder entree zal maken in de hedendaagse jazz en dus misschien dan toch een nieuwe supergroep in wording, girls power!

tracks:

01 Worried Bout Ya
02 Oui
03 Dis Boy
04 Syngedame
05 Pork Chop Lover
06 Snap
07 The Boy Who Came To Town
08 Without You
09 The Love Seed

musicians:

Rohey Taalah: voclas, percussion
Ellen Andrea Wang: bass, voclas, percussion
Hanna Paulsberg: saxophone, voclas, percussion

additional musician:

Emilie Nicolas: vocals on #3