© Rootsville.eu

Hearts of Oak (US)
tiltle: Moves
music: American - Alt-country
release date: october 20, 2018
label: Deer Lodge
info artist: Hearts of Oak

© Rootsville 2018


Hearts of Oak kan de betekins zijn voor velerlei zaken maar is in deze betekenis de naam van een "shoegazer country band" uit Oregon Portland met als frontman Nate Wallace. Hun liedjes zijn evenveel te danken aan de Americana voorvaderen als het Crazy Horse, Velvet Underground, en zelfs Spiritualized. Hearts of Oak breekt vrij van de standaard grenzen van traditionele alt.country.

Net als "shoegazer country" wordt deze band nog beschreven als een "druggy, psychedelic backing-band" en beide beschrijvingen vallen dan ook in de smaak van singer-songwriter en frontman Nate Wallace. Hun nieuwe album is een verzameling van negen nummers van akoestische indie-folk. We zijn een band met twee classificaties, klassieke songwriting in de folk sfeer en een anderzijds een psychedelisch geluid, aldus Wallace. Met het combineren van stijlen als een Cray Horse en Velvet Underground brengen ze een unieke en eigen sound.

Deze "Hearts of Oak" bestaat naast Nate Wallece ook nog uit producer Ezra Meredith op gitaar, co-producer Barry Walker Jr. op pedaalstaal, J. Leaver op drums en Aron Christensen op basgitaar. Het album werd opgenomen op Meredith's eigen Deer Lodge Studios, gevestigd in Portland, Oregon en is het vierde album na "New England". Daar waar de vorige albums meestal "live" werden opgenomen is aan deze "Moves" meer tijd aan besteed en uitgetest. Het hielp de nummers een beetje meer energie en leven te geven.

Openen doen ze met "Outlaws," het leveren van een binnenkort-kampvuur folk-rock klassieker, terwijl het pedaal staal en gitaar nemen je mee op een sterrenkijkreis naar de ether. De eerste single van het album, "High Water", vindt Hearts of Oak zo vrolijk en poppy als ze kunnen krijgen, hoewel de ingetogen zang van Nate het nummer temt, terwijl de gitaar zonnestralen injecteert en de ritmesectie het lied in een bijna dansbaar deuntje duwt . "Last Train Home" begint met alleen Wallace en zijn gitaar, voordat de band begint en het nummer begint te spannen en langzaam begint te rollen in een wereld van psychedelisch land. Een stichting van honky-tonk markeert haar territorium, en het pedaalstaal duwt de elementen van het land, terwijl de viool het nog meer in een country-liedje helpt.

Maar "Hearts of Oak" faalt nooit om verwachtingen te vermijden of in de norm te raken. Dit zou de moderne definitie van outlaw-country kunnen zijn. "Easy By the Gun", alweer een opbeurend, springerig nummer, is lang een favoriet van het leven geweest. "Easy By the Gun" eindigt met een psychedelische free-for-fall of noise en toont alles wat Hearts of Oak kan doen, in één nummer. Eindigen doen ze met "Kick The Lights Out" en zo zijn we de nasale klankkleur dan al gewoon.

tracks:

01 Outlaws
02 Whortless Curre
03 High Water
04 Last Train Home
05 Easy By The Gun
06 Ghosts Pass Me By
07 Texas Hammer Time
08 California
09 Kick The Lights Out

musicians:

Nate Wallace: Acoustic Guitar
Ezra Meredith: Electric Guitar
Barry Walker Jr: Pedal Steel
Aron Christensen: Bass
J. Leaver: Drums, Harp