© Rootsville.eu

Helen Rose (US)
tiltle: Trouble Holding Back
music: country soul - blues
release date: january 25, 2019
label: Monkey Room Music
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Helen Rose

© Rootsville 2018


Wat een vreugde om bij het uitlopen van 2018 nog zo een veelzijdig talent aan het werk te kunnen horen. Deze uit New Orleans afkomstige Helen Rose brengt hier met deze "Trouble Holding Back" een zo veelzijdig album op de markt dat het zo opmerkelijk is dat we ze nog niet aan deze kant van de grote plas hebben kunnen beleven. Van country soul tot diepe swamp blues, je kan het allemaal beluisteren op deze "Trouble Holding Back".

Met als rode draad doorheen het album krijgen we haar rauwe tenor sax te horen waarbij we hier in de Lage landen even gaan terugdenken aan Candy Dulfer. Het album telt 10 nummers en als producer werd er gekozen voor Marvin Etzioni die ook al werkzaam was met Lucinda Williams en Stephen Stills. Een album gebracht dat omhuld wordt door de vurige passie die huist in deze Helen Rose en gaat het nu over eigen originals of een eigen interpretatie van een klassieker, het betreft hier een album met vooral tijdloze muziek.

Opener van het album is "Love & Whiskey" waarbij we al onmiddellijk bij de country rock brengen van rockende gitaren aangevuld door Helen's rauwe saxofoon. Rauw en rockend en al meteen voelen we ons voor de 100% mee met deze "Trouble Holding Back". Alsof het de hoogdagen zijn van "The Temptations" lijkt het daarovolgende "Flatlands Of North Dakota" enigszins op een answering song van "Papa Was A Rolling Stones". Het nummer is voor mij eerder een eerbetoon aan de Motown sound. Met het nummer "When The Levee Breaks" bevinden we ons meteen diep in de swamps van de Mississippi. Een rauw en recht uit het hart gebracht country bluesje die als traditional met het nodig respect werd voorzien van een Helen Rose arrangement.

Ook met Don Heffington's "John Coltrane On The Jukebox" blijven we bij het zelfde segment van die country blues al geeft de saxofoon solo er een soulvol tintje aan. Een nummer waarbij mij de geest van een TJW komt opdagen. Nummers als "Mississippi Moon" en het hoogstaande "A Dangerous Tender Man" doen je wegdromen en laten je zo eveneens toe te genieten van deze Helen Rose. Muziek die je terug doet denken aan Soul of de Tulsa sound van een JJ Cale. Met "Oh, Glory Be" krijgen we tevens een staaltje country rock, een nummer dat het bracht tot filmtrack van "Driver X". Afsluiten doet ze met het meer intiemere "Love On Arrival" en daarmee geeft deze Helen Rose hier meteen haar visitekaartje af en geef ik volmondig toe, de liefde is aangekomen....

tracks:

01 Love & Whiskey
02 Flatlands Of North Dakota
03 When The Levee Breaks
04 John Coltrane On The Jukebox
05 Mississippi Moon
06 A Dangerous Tender Man
07 Trouble Holdin' Back
08 Oh, Glory Be
09 The Mountain
10 Love On Arrival

musicians:

Helen Rose
Ben Peeler
James Gadson
Marvin Etzioni
Dylan Cooper
David Leach
Phil Jones
Jonah Tolchin
Danny Roaman
Eric Heywood
The Funky Supremes