© Rootsville.eu

Henry Conerway III (US)
tiltle: With Pride For Dignity
music: Jazz
release date: september 04, 2018
promotion: Lydia Liedman Promotions
info artist: Henry Conerway III

© Rootsville 2018

 

Deze 'With Pride For Dignity' is het debuutalbum van drummer Henry Conerway III. Een album waarop toetsenist Kenny Banks Jr. en bassist Kevin Smith hun medeerking kwamen te verlenen en zal worden uitgebracht op 4 september 2018.

Henry Conerway III heeft zich te komen profileren als een van de meest gevraagde drummers in de jazzscene in de Verenigde Staten en daarbuiten, zoals blijkt uit zijn voortdurende samenwerking met wereldreizigers zoals de iconische Freddy Cole. Zijn opmerkelijke optredens omvatten prestigieuze locaties als: The North Sea Jazz Festival, The Atlanta Jazz Festival, Jacksonville Jazz Festival, Savannah Jazz Festival, Nationaal Black Arts-festival, Toronto Jazz Festival, The John F. Kennedy Centre for the Performing Arts, en opvallende NYC-jazzclubs als Minton's, Birdland, Smalls, Smoke Jazz in Lincoln Center en de Dizzy's Club Coca-Cola.

Conerway, een trotse inwoner uit Detroit, maakte buitengewoon gebruik van de vele educatieve en culturele mogelijkheden van die formidabele stad, presteerde als een middelbare schoolstudent op de Detroit Jazz Festival podia en bestudeerde een aantal jaren studeren onder de voogdij van de late, grote trompettist, Marcus Belgrave als lid van het Civic Jazz Orchestra van Detroit Symphony.

Tijdens zijn studie aan het historische en prestigieuze Morehouse College in Atlanta (B.A. in muziekcompositie), richtte Henry de groep Jaspects op, die al snel een hoofdbestanddeel werd in de muziekscene van die stad en creatieve samenwerkingen aanrichtte met diverse artiesten.

'With Pride For Dignity' bestaat het uit drie originele composities en vijf opnieuw bewerkte pareltjes. Het titelnummer, geschreven door Banks, begint als een angstaanjagende piano-elegie die in een blues-gevoel overgaat voordat hij zich in een tweederangs verouderde pas vestigt. Evenzo is 'The Feel Goods', ook gecrediteerd aan de pianist van het trio, een andere blues melodie.

Op 'Carvin's Agreement' brengt hij een ode aan zijn mentor en leraar, de legendarische Michael Carvin. Het nummer os een spontane compositie die inzicht geeft in de muzikale geest en intuïtie van Conerway als componist en muzikant. Terwijl Banks, Smith en Conerway hun individuele en collectieve virtuositeit tonen op de 'Cottontail' van Duke Ellington, toont hun kijk op Jimmy Heath's 'Gingerbread Boy' hun interesse in de kruising van ritme, meter en swing. Een ander opvallend nummer van dit album is het opnieuw geschreven arrangement van Phineas Newborn, Jr.'s 'Sugar Ray', dit in de ritmische complexiteit vergelijkbaar met die van "Gingerbread Boy".

De titeltrack van 'With Pride for Dignity' is ontleend aan de Kenny Banks-titel met dezelfde naam en vertoont originele composities van grote expressiviteit en re-arrangeert klassiekers met grote zorg en creatieve impulsen. Deze opname illustreert jazz op zijn best, met respect voor de traditie terwijl het wordt uitgebreid naar het heden en de toekomst.

tracks:

01 Slippery
02 With Pride For Dignity
03 Sugar Ray
04 Cottontail
05 Hopscotch
06 Gingerbread Boy
07 The Feel Goods
08 Carvin's Agreement

musicians:

Kenny Banks Jr.: Piano
Kevin Smith: Bass
Henry Conerway III: Drums