© Rootsville.eu

Ian Siegal (UK)
tiltle: All The Rage
music: Blues - Americana
year: 2018
label: Nugene Records
promotion: Hans Broere Promotion
distribution: Bertus
release date: march 16, 2018

info artist: Ian Siegal

© Rootsville 2018


Ian Siegal werd geboren nabij Portsmouth in Engeland en al vlug kwam hij zich te verdiepen in de muziek. Nadat hij de kunstacademie verliet trok hij richting Duitsland waar hij aan de kost kwam als 'busker'. Het verliep allemaal gunstig en al vlug toerde hij doorheen de UK en de rest van Europa. In 2004 bracht hij het album 'Standing in the Morning' uit waarna hij tekende bij 'Nugene Records' en er verschillende album wist uit te brengen. In 2016 bracht hij bij datzelfde label het album 'Wayward Sons' uit welk hij samen schreef met Jimbo Mathus (album report).

Alhoewel Ian Siegal bij ons voornamelijk gekend is in het blues milieu steekt hij zijn liefde voor Americana en Soul niet onder stoelen of banken. In de voorgeschiedenis van Blues Peer stond Ian Siegal daar meermaals op de affiche en op de European Blues Challenge van 2015 werd hij aangezocht als MC van het event. Zijn grote doorbraak op ons continent kwam er in 2007 met het album 'Swagger'. De laatste jaren zal je Ian Siegal eerder tegen het lijf lopen in Nederland dan in zijn thuisland. Bijzonder sterk en aangenaam om bijwonen zijn ook Ian's solo optredens. Samen met zijn Nederlandse kompanen die hem op de podia begeleiden brengt Ian Siegal nu in maart zijn album 'All The Rage' op de markt. Het album zal zijn release kennen op 16 maart 2018 en wordt uitgegeven bij 'Nugene Records', een album waarop ook Jimbo Mathus meespeelt die hij leerde kennen op het Hill Country Picnic Festival (2013) in Noth Mississippi.

Het album 'All The Rage' werd opgenomen in de 'Island Studios' in Amsterdam en is het eerste studio album met zijn Nederlandse begeleiders Dusty Ciggaar, Danny van 't Hoff en Rafael Schwiddessen AKA The Rhythm Chiefs. Een album met daarop 10 originals die hij allemaal schreef al dan niet met de hulp van enkele co-writers. Zo is er onder andere het heerlijke 'Sweet Souvenir' en 'My Flame' dat hij samen hij schreef met Jimbo Mathus. Ook de naam van Mischa den Haring zien we een paar maal opduiken. Als producer is er Jimbo Mathus.

Openen doet hij op deze 'All The Rage' in een 'raw mood' met het door hemzelf geschreven 'Eagle-Vulture', ergens een mix tussen Americana en donkere swamp blues. Na 'Jacob's Ladder' en het met slide gespeende bluesje 'The Sh*t Hit' komen we volledig in het Americana landschap met de mooie ballad ' Won'T Be Your Shotgun Rider'. Een nummer waarop de rauwe en ongepolijste stem van Ian Siegal dit nummer naar een ongekende hemelse hoogte weet te brengen.

Met enige exotische grooves brengt hij dan 'Ain't You Great?' een nummer dat je doet wegdromen naar veel betere oorden onder de zon met een Jimbo Mathus op de mandoline. Ain't that great! Een nummer als 'One-Eyed King' balanceert tussen blues en roots en wanneer de eerste tone eraan komen van 'If I Live' zou je gaan denken dat Howlin' Wolf eraan zit te komen. Een groovy nummer in de sfeer van 'Smokestack Lightnin' maar waarop de inbreng van de keyboards een extra meerwaarde geeft. Whoo Hoo...

Ook Ian's klankleur past buitengewoon goed bij het daaropvolgende soulbluesje 'Sweet Souvenir'. Absoluut mijn favoriete nummer op deze 'All The Rage' en van het soort waarvan er veel te weinig worden gemaakt en om terug te gaan in de tijd, slow & sexy time. Afsluiten doet hij hier met 'Sailor Town' en zo moeten we nogmaals vaststellen dat goede wijn alleen maar beter wordt met de jaren. Knappe prestatie!!!

Ian Siegal trough time...

photo's © Rootsville

tracks:

01. Eagle-Vulture
02. Jacob's Ladder
03. The Sh*t Hit
04. Won'T Be Your Shotgun Rider
05. Ain't You Great?
06. My Flame
07. One-Eyed King
08. If I Live
09. Sweet Souvenir
10. Sailor Town

musicians:

Ian Siegal: vocals, guitars, percussion
Dusty Ciggaar: guitars, pedal steel, backing vocals
Danny van 't Hoff: bass, backing vocals
Rafael Schwiddessen: drums, percussion, backing vocals
Merel Moelker: backing vocals
Jimbo Mathus: guitars, mandolin, keys, drums on #7, percussion, backing vocals