© Rootsville.eu

Ilhan Esrahin (SE)
tiltle: Solar Plexus
music: Jazz
release date: september 28, 2018
promotion: Lydia Liedman Promotions
info artist: Ilhan Esrahin

© Rootsville 2018


In de meest eenvoudige en directe bewoordingen kan Ilhan Ersahin worden omschreven als een saxofoon-instrumentalist, componist, muziekproducent, clubeigenaar, curator van jazzfestivals en eigenaar van zijn eigen platenlabel.
Hoe breed dat ook mag klinken, het doet weinig om uit te leggen wie Ersahin echt is en wat hem definieert als een muzikant.

Opgroeiend in Stockholm, een Zweedse moeder en een Turkse vader, was Ersahin vroeg in de geschiedenis doordrenkt van de gegevens die zijn oudere broers en zussen mee naar huis zouden nemen.
Hij nam de klanken van het tijdperk op met populaire bands als Led Zeppelin en Rolling Stones, en de meer bedwelmende composities van Miles Davis, verschillende Braziliaanse artiesten uit die tijd, en selecteerde muziek uit het vaderland van zijn vader. In zijn tienerjaren ontdekte Ersahin op zichzelf de werelden van ska, funk, punk en reggae en pakte uiteindelijk een saxofoon op om een ​​reis te beginnen die hem diep in het rijk van jazzgrootheden als John Coltrane, Thelonious Monk en Davis zou leiden. Elke stap onderweg informeerde alle artistieke activiteiten van Ersahin die sindsdien zijn gekomen.

Trad in de meer traditionele scholen van de jazz, bracht Ersahin een korte stint door aan het Berklee College of Music in zijn late tienerjaren, maar hij verhuisde snel naar New Yorks East Village in het begin van de jaren '90 - een plek die hem altijd had genoemd.
Hij nam een ​​baan bij de beroemde Sweet Basil Jazz Club en dompelde zich onder in de bloeiende scène van de tijd, speelde optredens en won de waardering van zijn collega's en werkte samen aan verschillende projecten met collega-musici uit die tijd.

Ersahin stortte zich de eerste tien jaar in de staten op de jazzcultuur, waarbij hij voornamelijk rechttoe rechtaan normen speelde en zijn vorm perfectioneerde.
Hij bracht een paar platen uit op een klein label uit San Francisco, maar halverwege de jaren negentig werd hij aangetrokken door bands als Massive Attack en Portishead, wiens hybride aanpak sprak met zijn eigen muzikale opvoeding - een die jazz omvatte, maar ook dub, reggae, rock en andere meer diverse elementen. In 1998 richtte hij Wax Poetic op, een project dat gesproken woord, een DJ en elektronische elementen incorporeerde, voortbouwend op de jazzinstincten van Ersahin en inclusief een jonge Norah Jones op vocalen. Dit markeerde het begin van een nieuw tijdperk voor Ersahin, dat hem op de drempel van de nieuwe-eeuwse jazz zou vinden en een eclectische mix van ingrediënten mengde om een ​​gedurfd nieuw geluid te creëren.

Geïnspireerd door "2001 A Space Odyssey" en de originele Blade Runner, komt de filmische muziek die op Solar Plexus wordt gehoord samen neer op een film voor de geest; de oren van de luisteraar vormen het scherm waarop (of waarin) het eclectische, dynamische geluidslandschap wordt geprojecteerd. Ondanks zijn gedurfde creativiteit en gedurfde karakter weet Solar Plexus een sterk gevoel van toegankelijkheid en betrokkenheid te behouden. Deze 10-track collectie neemt zijn luisteraars mee op een reis naar de zon zonder de aarde ooit te verlaten!

tracks:

01. Overture Solar Plexus
02. Farewell To Earth
03. Infinity Gathering
04. Pris
05. Rachel & Rick
06. Jupiter Window
07. Moon Dance
08. Love in Space
09. Sea of Stars
10. Arrival

musicians:

Ilhan Esrahin (saxophone)
Alp Ersönmez (bass)
Izzet Kizil (percussion)
Turgut Alp Bekoglu (drums)

special guests:

Arto Tuncboyaciyan (percussion)
Nils-Petter Molvær (trumpet)
Mauro Refosco (percussion)
Kenny Wollesen (drums)
Erik Truffaz (trumpet)
Brandon Lewis (drums)