© Rootsville.eu

In Layman Terms (US)
tiltle: Strong Roots
music: blues
release date: november 7, 2018
label: Endless Blues Records
info artist: In Layman Terms
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2018


In 2016 brachten broer en zus Cole and Logan Layman hun debuutalbum "Tangled" (album report) uit en meteen waren we weg van deze 'In Layman Terms'. Het album komt uit op 7 november en bestaat uit 7 originals en een cover van Blackxell & Cooley hun "Fever". Een nummer dat in 1956 de springplank was voor Little Willie John.

Logan Layman behaalde in 2013 de titel als ‘Blues Kid of The Year’ en ook op dit nieuwe album komt haar krachtig en zeer duidelijke stem in de spotlights te staan. Cole keek tijdens zijn jeugd voornamelijk op naar namen als SRV, Joe Bonamassa en Derek Trucks maar op dit album mag ook hij best een stapje voorwaarts zetten.

Het album is doordrenkt van funky, soulvolle en bijzonder rockende nummers al stond het stevige met slide gespeende "Heartbroken" ook al op hun debuutplaat. Op hun "Tangled" was er maar even sprake van blazers maar het mag gezegd dat trompettist Hamed Barbarji hier op deze "Strong Roots" een meer dan voorname rol komt in te vullen. Met zijn soms acid jazz intense vibes geeft hij hier een extra dimensie aan de nummers. Aan de zijde van Logan staat er in de ritme sectie ook nog drummer Nick Davidson.

Dit album met nummers als "Strong Roots" en "I'm Somebody" maken dat het hier voor deze "In Layman Terms" een bevestiging is van hun kunnen. Zelfs het jazzy gebrachte "Fever" krijgt op dit album een nieuw leven beschoren door het kippenvel moment van zangeres Logan en een indringende jazztrompet. Afsluiten op dit album doen ze met het funky "Way Too Far" en zo Logan laat horen dat ze naast een voortreffelijke stem ook nog eens aardig de basgitaar kan hanteren. Blues met een knipoog richting de "Big Easy".

tracks:

01 Strong Roots
02 I’m Somebody
03 Make Me Yours
04 Ain't Gonna Fake It No More
05 Heartbroken
06 Fever
07 Notice Me
08 Way Too Far

musicians:

Logan Hayman: Bass, Cigar Box Bass, and Vocals
Cole Layman: Guitar, Cigar Box Guitar, and Vocals
Hamed Barbarji: Trumpet, Flugelhorn, Percussion, and Vocals
Nick Davidson: Drums, Percussion, and Vocals
Djembe Hendrix: Djembe on track 3