© Rootsville.eu

Ina Forsman (Fin)
tiltle: Been Meaning To Tell You
music: Rhythm 'n Blues, Soul, Funk
release date: january 25, 2018
label: Ruf Records
info artists: Ina Forsman

© Rootsville 2018


Tijdens de "Birthday Bash" van haar Belgisch maatje Guy Verlinde in de Roma op 7 juni 2018 wist Ina Forsman voor de aanwezigen al een tipje van de sluier op te lichten over haar nakende nieuwe album "Been Meaning To Tell You", door het brengen van onder meer het nummer "Chains". Ooit was deze Ina Forsman het best bewaarde blues-geheim van Finland tot ze in 2013 met Helge Tallqvist een album opnam. Mede door Guy Verlinde stak ze hier in ons kleine landje van wal met een reeks van indrukwekkende concerten en was ze zelfs een periode niet meer weg te denken van onze podia. Ook Thomas Ruf bleef niet ongevoelig voor haar talent en zo zo stond ze in 2016 aan de zijde van Tasha Taylor en Layla Zoe in de editie van de "Blues Caravan" (concert report). Door het in zee gaan met Ruf Records" volgde er haast onmiddellijk haar "selftitled" album (album report).

Na enkele ups and downs veegde ze op de bij haar passende rebelse manier een spons over haar nog prille verleden en begon met het schrijven van nieuw materiaal. Door de rollercoaster van beleefde emoties wist ze ook dieper in haar ziel te kijken en komt ze hier op de proppen met een totaal nieuwe Ina Forsman en het album "Been Meaning To Tell You". Voor velen zal dit überhaupt een shock zijn bij het beluisteren van dit 12 nummers tellende album, voor mij is het een meesterwerkje. Een mix van rhythm 'n blues, soul, funk, latin en zelfs een streepje jazz. Met als resultaat ook een knipoog naar de "ragga music" zoals wij die kennen van bij de begin carrière van een Selah Sue.

"Be My Home" is een intense opener waarbij de grenzen van soul muziek worden afgetast en waar haar soms breekbare stem bij de hogere noten echt daadwerkelijk op de voorgrond treden. Het daaropvolgende "Get Mine" geeft als intro alsof het hier om een gospel gaat maar schakelt al vlug over tot een zeer dansbaar funky nummer. Een beetje hip hop'nd doorheen haar tekst. Alsof een Marvin Gay het zou geschreven hebben volgt daarop het soulvolle met jazz gekleurde "All Good". Ook de medewerking van de "Texas Horns" met in de gelederen saxofonist Mark “Kaz” Kazanoff, die ook als producer het album onder handen nam, doen wonderen.

De intro met de backing vocals van Alice Spencer en Mark “Kaz” Kazanoff doen op "Whatcha Gonna Do " een zoveelste gevoel van kiekebisj verschijnen. Funk alom ook op het ietwat rustigere "Why You Gotta Be That Way" en een meldpuntje voor de keys van Red Young. Op "Miss Mistreated" neemt ze op een aanstekelijke manier het terug op voor de soulblues. Ergens tussen soulblues en souljazz krijgen we dan met "Who Hurt You " een weer dansbaar en charts gevoelig nummer waarna ze met " Every Single Beat" het nodige Latin-gevoel in de plaat komt te steken. Met het nummer "Chains" doet ina Forsman hier een gooi naar een nominatie voor één of andere filtrack waarna ze me de adem beneemt met het afsluitende a capella gebrachte "Sunny". Grrrr...

"Been Meaning To Tell You" is een album waarop Ina Forsman definitief afstand neemt met haar rebelse imago van rhythm 'n blues verschijning maar hier in de spotlights kom te treden als een meer volwassenere vocaliste en songschrijfster. TOPPLAAT!

tracks:

01 Be My Home
02 Get Mine
03 All Good
04 Genius
05 Whatcha Gonna Do
06 Why You Gotta Be That Way
07 Miss Mistreated
08 Figure
09 Who Hurt You
10 Every Single Beat
11 Chains
12 Sunny

musicians:

Ina Forsman: lead and backup vocals
Red Young: piano, keyboards
Brannen Temple: drums & percussion
Laura Chavez: guitar
Chris Maresh: electric & upright bass
Alice Spencer & Mark “Kaz” Kazanoff: backup vocals
Jay Stiles: synthesizer keyboards

The Texas Horns:

Mark “Kaz” Kazanoff: tenor saxophone
John Mills: baritone saxophone & flute
Al Gomez: trumpet
Randy Zimmerman: trombone