© Rootsville.eu

Jack Leckie (US)
tiltle: The Adobe
music: Jazz
release date: january 15, 2019
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liedman Promotions
info artist: Jack Leckie

© Rootsville 2018


Deze "The Adobe" is het debuutalbum van bassist Jack Leckie en de wakkeren van geest onder ons zien ook zo de bassist in hem die tourde met onder meer Eli Paperboy Reed. Aanvankelijk wilde Leckie alleen met een kwartet opnemen op dit album. Toen hij echter besloot om samen met zijn vrouw van New York naar LA te verhuizen vlak voor de opname, bracht deze bassist evenwel een smeltkroes van aanbevolen muzikanten bij elkaar. Tijdens de productie werd Leckie vergezeld door een van zijn beste basvrienden, Adam Hopkins. Deze samensmelting van vrienden en collega's was geen toeval. Al deze mensen naar binnen halen net toenhij New York verliet, maakte dit project tot een sluitstuk van zijn ervaring.

Het begin- en titelnummer van het album doet denken aan Alice Coltranes concept van Heaven, "The Supreme Abode", een term die te vinden is in haar memoires, Monument Eternal. Leckie waardeert hoe Coltrane's modale free-jazz sprak met de burgerrechtenbeweging van haar tijd. Onder andere opvallende nummers op het album is "After the Flood", dat sympathiseert met de mensen van Houston en Puerto Rico. Deze slachtoffers van natuurrampen werden geconfronteerd met de hartverscheurende beslissing om hun huizen voor altijd achter te laten.

"Negev" is geïnspireerd op de reis van Abraham door de Negev-woestijn nadat hij uit Egypte was verbannen. Leckie reflecteert op Abrahams verhaal als een van de eerste migratieverhalen die opgeschreven moet worden. Onder andere melodieën op het album geven beide composities Leckie's gedachten weer over de verschillende redenen waarom mensen hun huizen verlaten - soms is het om ergens naar te zoeken, soms is het om aan gevaar te ontsnappen en soms heb je geen keus. 'Morning Sound' is opgedragen aan de kerk, waarin Leckie zijn diepste muzikale en spirituele ontwikkeling beleefde. "Perseverance" brengt het album positief tot een einde. Terwijl hij onze wereld verkent, nadenkt over onze diepste ervaringen en ontsnapt aan natuurrampen, spoort Leckie zijn luisteraars aan om hun geloof te behouden in de wetenschap dat de goede plek ons ​​net te wachten staat.

tracks:

01 The Adobe
02 Metis
03 Bam Bam
04 Mutuality
05 Negev
06 Morning Sound
07 After The Flood
08 Perseverance

musicians:

Jack Leckie: double bass
Kenny Warren: trumpet, flugelhorn
Sebastien Ammann: piano
Nathan Ellman-Bell: drums

additional musicians:

Caroline Davis: saxophone
Alexis Morras: vocals
Daniel Prim: percussion
Andrei Matorin: violin
Tomoko Omura: violin
Augustin Iruburu: cello
Ivey Page: organ
Brenda Trotter-Workman: tambourine