© Rootsville.eu

James Harman (US)
tiltle: Fineprint
music: Blues
year: 2018
label: Electro-Fi Records

info artist: James Harman

© Rootsville 2018


1962...Dit is het jaartal dat James Hartman al bekend staat als een 'true bluesman'. Ook hiet in België is James altijd wel een graag geziene gast mede door zijn onherroepelijk harmonica spel en uiteraard ook zijn soms diepzinnige humor. Meer dan 55 jaar actief in de blues is een statement dat kan tellen. In 2015 tekende James Harman bij 'Electro-Fi Records' en bracht hij er zijn album 'Bonefide' uit en werd daarmee verschillende malen genommineerd. Nu is er bij ditzelfde label de release van deze 'Fineprint' en zo staat zijn teller al op meer dan 33 stuks.

James Harman werd geboren in Anniston AL. en was al op zeer jonge leeftijd onder de invloed van 'black music', en daar behoorde uiteraard blues bij. Tot hij 16 was zong James in het plaatselijke kerkkoor, daarna verhuisde hij samen met zijn familie richting Florida. Nog duidelijk te jong wist hij zich toch binnen te werken in de blues clubs en kreeg al vlug het label van 'That boy who sings like a man' op zich geplakt. Zijn carrière is er eentje van vallen en opstaan en begin jaren 70-tig richtte hij de 'Harman’s Icehouse Blues Band' op. Later werd dit de 'James Harman Band' waarin namen als Phil Alvin, Bill Bateman, Gene Taylor, David “Kid” Ramos, Michael 'Hollywood Fats en Jeff Turmes in opdoken.

Later in zijn loopbaan kwam hij hier in België terug in beeld mede door 'Fried Bourbon' en ook nu nog speelt en werkt James Harman met regelmaat samen met Tim 'Shakedown' Ielegems. James Harman zal ook te horen zijn op het nieuwe album van Shakedown Tim & The Rhythm Revue dat als 'Shakedown's Th'owdown' zal uitkopen op 7 april 2018.

Nu is er dit 13 nummers tellende 'Fineprint' waarop hij opent met de footstompin' boogie, 'Fineprint' als titeltrack. Aan dit album werkte ook mee Nathan James, zijn vriend Gene Taylor, net als Jeff Turmes. Met een Gene Taylor aan de keys kan je verwachten dat de keuze ook richting New Orleans uitgaat en dat kan je duidelijk horen op 'What'cha Gonna Do 'bout Me', alsof Professor Longhair teug is verrezen.. Met 'In With The Grief...In With The Gravy ' lonken ze ook al richting de deep south maar krijgen we ook een streepje 'West Coast' in de geest van Hollywood Fats.

Het lijkt wel een trend dat de gesprekken die tussen de opnamen worden gehouden mee worden geregistreerd maar we moeten toch de focus leggen op de muziek. Na het laidback bluesje 'The Fruit Of The Poisoned Tree' bevinden we ons met 'Familiarity Breeds Contempt, But Absence Make The Heart Grow Fonder' in één of andere juke joint in Bourbon Street.

tracks:

01. Fineprint
02. In With The Grief...In With The Gravy
03. Come On And Dance With Me
04. At The Flophouse
05. What'cha Gonna Do 'bout Me #1
06. What'cha Gonna Do 'bout Me #2
07. A Busy Man (When This Old World Turns It's Back On You)
08. Memory Foam Mattress
09. The Fruit Of The Poisoned Tree
10. Slam On The Brakes
11. Familiarity Breeds Contempt, But Absence Make The Heart Grow Fonder
12. Glide
13. A Ticket To The Circus

musicians:

James Harman
Nathan James
Gene Taylor
Jeff Turmes