© Rootsville.eu

James Payne (US)

tiltle: Love Talk (Ecko's From The Past)
music: deep soul
year: 2018
label: Snake Free Records

release date: january 5, 2018

info artist: James Payne

© Rootsville 2018


Voor de geschiedenis van deze James Payne moeten we terug naar de 'Southern Soul'. De muziek die een sterke invloed kende met de 12-bar blues maar ook country en de 'early rock 'n roll' zijn te herkennen. Een genre dat zijn ontstaan kende in de 50-ties en later ook wel bekend stond als 'Deep Soul' zoals we die kennen van one-hit wonder Toussant McCall en zijn 'Nothing Takes The Place of You' uit 1967.

Ook James Payne behoort tot deze groep waarbij er bij de pioneers namen waren als Ray Charles, Bobby Blue Bland maar ook de vroegere James Brown. Deze 'Southern Soul' verdween bij het opkomen van de 'Memphis Soul'. Dit genre kende zijn hoogtepunten door labels als 'Stax' en 'Atlantic Soul' met namen als Otis Redding, Booker -T & The MG's, Johnnie Taylor, Sam & Dave e.v.a.

James Payne werd geboren in 'sweet home' Alabama en kreeg zijn eerste basgitaar van zijn vader toen hij 9 jaar oud was. Hij begon met het zingen van gospel op 13-jarige leeftijd bij 'The Sensational Five'. Later zong hij bij groepen als 'The Perryman Brothers' en de 'Mobile Soul Stirres. Het was Little Milton die hem de nickname ' Little Luther Vandross of Mobile' gaf. In 1984 richtte hij in Florida zijn eigen band op maar kwam later te zingen bij 'The Fabulous Tip Top' en daarmee was hij terug in Alabama.

In 1999 verliet hij deze band en richtte samen met Clay Knight de 'Blues Unlimited' op. Samen met David Brinston begonnen ze samen te touren. We schrijven al 2001 toen hij pas erkenning kreeg als artiest en tekende toen bij 'Tee Record Company'. Hij verhuisde terug richting Florida en bracht in 2001 zijn eerste hit single 'Fat Woman' alsook een full CD op de markt.

2018 en James Payne brengt nu het album 'Love Talk' uit met daarop 11 soul nummers. Openen doet hij in de 70-ties stijl van de soul muziek met nummers als 'Dance Party' en Party Time', een beetje in de stijl van een Marvin Gaye. Titeltrack 'Love Talk' is dan weer een zeemzoete soulballad te noemen. Heerlijke floorfillers zijn op dit album zeker 'Two Good Woman' en het afsluitende sexueel getinte ' Ease On Down'...let's Marvin Gaye and get it on!

tracks:

01. Dance Party
02. Party Time
03. Love Talk
04. (If You Like Fishing) You Better Know Your Hole From Mine
05. I'm A Nibble Man
06. I Ain't Gonna Cry No More
07. If It Feels Good
08. Two Good Women
09. My Outside Woman
10. I Never Take A Day Off
11. Ease On Down