© Rootsville.eu

James Weidman (US)

tiltle: Spiritual Impressions
music: jazz
year: 2018
label: Inner Circle Music


info artist:
James Weidman
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2018


James Weidman werd geboren in een muzikale familie en kreeg vanaf zijn 7 jaar jazz les van zijn vader. Op 14 jarige leeftijd spelde hij al organ in de band van zijn vader en studeerde later af aan de 'Youngstown State University' in de richting klassieke piano en muzikale leer. Zijn vader's quote ''Keep the time, stay out of the way, and tell a story' is hem altijd bijgebleven.

Jazz en New York zijn steeds met elkaar verbonden en dus was het maar logisch dat James Weidman verhuisde richting New York. Al onmiddellijk stond hij op het podium met namen als Cecil Payne, Peper Adams e.v.a. Zijn muziek kent vergelijkingen met deze van Max Roach, Marvin "Smitty" Smith, James Moody en Cassandra Wilson. Een lijst van jazz muzikanten die allemaal wel een voetstap hebben achtergelaten en waarvan de skills bij deze James Weidman allemaal zijn terug te vinden.

Deze 'Spiritual Impressions' is James Weidman 7de album en is een 'tribute' aan de 'zwarte muziek' van de 18de en 19de eeuw. Samen met vocaliste Ruth Naomi Floyd, saxofonist Anthony Nelson en een ritme sectie bestaande uit bassit Harvie S. en drummer Vince Ector brengen ze hier in in 11 nummers een eerbetoon aan de 'spirituals' van die periode.

Van met opener ' Didn’t My Lord Deliver Daniel' over de Negro spiriutal 'Wade In The Water' tot de bekende African-American spiritual 'Joshua Fit The Battle Of Jericho', ze geven je in deze nieuwe arrangementen een prefect beeld van die tijd in de muzikale geschiedenis. Op nummers als 'No Hiding Place' en 'Wade in The Water' bespeelt James Weiman de melodica als instrument.

Enkel bij 'Nobody Knows The Trouble I See' werd het arrangement niet geschreven door James Weisman maar door Aaron Graves. Deze 'Spiritual Impression' is een waar zeer respectvol eerbetoon geworden aan de 'zwarte muziek' van destijds. Enkel 'African Spirituals' en 'Prelude To Freedom Troubled Waters' zijn composities van James Weidman op dit album waarop hij na 'Let My People Go' solo afsluit met 'Walk Together Children'.

 

tracks:

1. Didn’t My Lord Deliver Daniel
2. Deep River
3. No Hiding Place
4. Prelude To Freedom Troubled Waters
5. Wade In The Water
6. Nobody Knows The Trouble I See
7. Joshua Fit The Battle Of Jericho
8. You Hear The Lamb A Cryin
9. African Spirals
10. Let My People Go
11. Walk Together Children

musicians:

James Weidman: piano, organ, melodica
Ruth Naomi Floyd: voice
Anthony Nelson: tenor, soprano saxophones, bass clarinet and flute
Harvie S: acoustic and electric bass
Vince Ector: drums, djembe, sangba