© Rootsville.eu

Jan de Bruijn (NL)
tiltle: The Child Remained Part 1 (EP)
music: Soul - Blues - Americana
release date: 2018
label: independent
info artist: Jan de Bruijn

© Rootsville 2018


Singer-songwriter Jan de Bruijn heeft voor zijn fans een prachtig eindejaarsgeschenk in petto in de vorm van 3 unieke EP's met daarop telkens 5 nummers. De eerste is pas vers van de pers gerold met als titel "The Child Remaining Part 1". Jan de Bruijn hoeven we al lang niet meer voor te stellen in Nederland, laat staan hier in België.

Jan is de brengt al meer dan 35 jaar de zaal telkens weer in vervoering door zijn met zijn warme stem ons zijn muziek recht uit het hart te brengen. Tijdens de jaren 80-tig is hij bekend door zijn rhythm 'n blues formatie "The Crew". Mede ook dat soul nog altijd een van de raakpunten is op zijn concerten. In de 90-tiger jaren komt Jan de Bruijn op de proppen met de "Gonnabee'z" een sterke selectie van Belgische en Nederlandse muzikanten. In 2013 brengt hij onder zijn eigen naam het album "The Long Way Home" uit waarna in 2016 "Bittersweet" volgt.

Nu is er weerom een nieuwe periode aangebroken in het leven van deze 'kunstenaar'. Met deze "The Child Remaining Part. 1" zal hij ongetwijfeld de gevoelige snaar weten te raken bij diegene waarbij dit nog niet is voorgevallen. Met telkens vijf originals per EP komen we terug terecht in de echte wereld van Jan de Bruijn, een wereld waarin hij zoals tijdens zijn concerten iedereen weet te beroeren door een mix van soul, americana en blues. Een wereld waarbij hij tijdens de "live" concerten een veelvoud aan iconische covers weet te brengen door er telkens zijn eigen arrangement aan toe te voegen waardoor deze nummers de Jan de Bruijn signature krijgen opgespeld.

Met de vijf nieuwe nummers op deze eerste EP komt hij met opener "Old Friends" al bijzonder soulvol uit de hoek, dit bijgestaan door een keur van excellente muzikanten. Met als rode draad uitstekende Americana krijgt deze muzikant het voor mekaar om iedere muziekliefhebber te ontroeren. Met een beetje rock in de gelederen doet het daaropvolgende "You Don't Wanna Go" ons uiteraard terugdenken aan de swamp blues van een TJW, maar vergis je niet het is en blijft jan de Bruijn.

Mooi en weerom doordrenkt van soul is het daaropvolgende "Sleep Tonight" met in de hoofdrol een pieter van Bogaert, ditmaal op de onweerstaanbare grooves uit een al even Iconische Fender Rhodes. Een nummer dat mede door de harmonieuze backing vocals een hoog gehalte Leonard Cohen met zich meedraagt. Ergen moet in het hoofd van een Nederlandse of Belgische filregisseur nog een spinsel aan het ontwikkelen zijn voor een nieuwe aangrijpende film. Nu de filmtrack is reeds ingeblikt met dit roerend en pakken instrumentaaltje met als titel "Chelladais". Op dit nummer krijgen we de saxofoon van Henri Tien in de hoofdrol alsof Lily is terug gekomen ;-).

Een knap staaltje muzikale kennis wordt hier afgeleverd door Jan de Bruijn en afsluitend met "'Cry No More" zijn we nu al overtuigd dat deze serie van 3 EP's tot de Nederlandse muzikale legacy zal gaan behoren...we wachten nu al op deel 2!

 

tracks:

01 Old Friends
02 You Don't Wanna Go
03 Sleep Tonight
04 Chelladais
05 Cry No More

musicians:

Jan de Bruijn: vocals, electric guitar
Carlo Vanbelleghem: bass on all tracks except #5
Pieter Doms: drums on all tracks except #5
Chris Smulders: acoustic guitar on #1,2, electric guitar on #5
Daisy Smulders van de Vloet: backing vocals on #3
Cynthia M Makiese: backing vocals on #1,2,3
Jaennine Smulders: backing vocals on #1,2
Koen van de Broek: percussion on #1,2,3,4
Pieter van Bogaert: Hammond on #1,2,4, piano on #1,5, Fender Rhodes on #3
Henri Yien: saxophone on #1,2,4