© Rootsville.eu

Janiva Magness (US)
tiltle: Love is An Army
music: blues
year: 2018
label: Blue Elan Records
release date: february 23, 2018

info artist: Janiva Magness
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2018


Another stunnin' and soulfull album from the heart. Janiva Magness delivers with this 'Love is An Army' 12 outstanding songs which give you a unreal heavenly feeling, but also a message that touches your soul...

Tijdens de voorbije editie van Gevarenwinkel in augustus 2017 hadden we met Rootsville een diepzinnig gesprek met Janiva Magness. In de eerste plaats hadden we bedankt omdat interviews zelden iets nieuws aan het licht brengen en omdat we het niet opportuun vonden om de zoveelste vraag te stellen van 'hoe gaat het met je'. Na aandringen van de promotor stemden we dan uiteindelijk toe en lieten Janiva zelf haar verhaal doen zonder dat er al teveel vragen aan te pas kwamen. Het resultaat een diepgaand verhaal met een lach en een traan.(spotlight Janiva Magness) Ze vertelde ons toen ook dat er een nieuw album zat aan te komen met veelal protestsongs zoals het nu een beetje in de mode is tijdens de wereldwijde politieke impasse. Er zouden duetten op staan met namen als Delbert McClinton en Cedric Burnside. Het album met als titel 'Love is An Army' is nu ingeblikt en zal worden uitgegeven op 23 februari 2018.


photo Janiva Magness (Gevarenwinkel 2017) ©Rootsville

We gaan met dit nieuwe album ook terug naar de soul en zonder meer de favoriete periode waarbij we de Stax en 'Memphis Soul' periode terug in beeld krijgen. Opener van het album, 'Black To Blue' is alvast een veel belovende nummer op dit nieuwe album. Eentje dat opent in een gospel en rhythm 'n blues sfeertje en Janiva's stem me al van bij het begin 'kippenvel' bezorgt en zo is de soul terug op deze 'Love is An Army' met als producer Dave Darling.

Net als de opener is ook het daaropvolgende 'Hammer' geschreven door Janiva en producer Dave Darling. Dit ruigere en stompende nummer krijgt een extra dimensie door de howlin' harp van Charlie Musselwhite. Ook opmerkelijk zijn de heerlijke backing vocals waarbij we zeker ene Sugaray Rayford mogen vermelden. Met dit album willen Janiva Magness en Dave Darling het klankbord zijn voor alle onrecht en de pijn in de States en uiteraard ook voor de ganse wereld. Iets waar Janiva Magness zonder meer uit ervaring kan spreken daar ze op jeugdige leeftijd al op de eerste rij stond bij protest manifestaties. Iets wat niet niks is voor iemand die al 7 keer in haar carrière een Music Award kon winnen. Het album gaat ook over de weerbaarheid in iemands leven tijdens donkere periodes.

De pedal steel van Rusty Young geeft het daaropvolgende 'On and On' iets Americana mee maar ondanks dit blijft de klankkleur van Janiva bijzonder soulvol klinken. 'Tell Me' van de hand van Dave Darling ligt misschien wel het dichtste bij de tradionele blues ook al heeft mede door de backing vocals ook het gospel gegeven een meer dan behoorlijke inbreng op dit nummer. Op de titeltrack 'Love is An Army' krijgen we als special guest de talentvolle Bryan Stephens. Een nummer dat je tot in het diepst van je ziel weet te kruipen en gaat over pijn en verdriet. Wanneer we het over protest songs hebben komt het met folk zangeres Courtney Hartman gebrachte 'Down Below' misschien wel op de eerste plaats.

Met het bijzonder soulvolle en dansbare 'What's That Say About You' heeft Janiva weerom een uitzonderlijk goed nummer geschreven met een tekst waarbij de eerlijkheid en oprechtheid van haar naar voren komt. Een dan...dan komen twee van mijn favoriete stemmen samen op 'What I Could Do'. Janiva Magness en Delbert McClinton samen in een duet? Gewoonweg een uitzonderlijk kippenvelmoment om van te genieten met als surplus die dekselse backing vocals. SUPER!!! en natuurlijk min favoriete nummer op deze 'Love is An Army'.

Met Cedric Burnside op de gitaar krijgen we met 'Home' weerom eentje waarbij soul, gospel en blues hand in hand gaan. Op de daarovolgende drie nummers gaan de credits naar Lauren Bliss en Andrew Lowden en bij het luisteren naar 'Love To A Gunfight' zou je door de doordringende vocals van Janiva Magness de boodschap van het nummer gaan vergeten. Omdat ik zo een fan ben van Janiva's soulvolle stem neem ik met spijt afscheid van dit album met 'Some Kind Of Love'. Een nummer waarop Janiva ons even doet denken aan Janis Joplin. En nu? REPLAY!

tracks:

01. Back To Blue
02. Hammer (feat. Charlie Musselwhite)
03. On And On (feat. Rusty Young)
04. Tell Me
05. Love Is An Army (feat. Bryan Stephens)
06. Down Below (feat. Courtney Hartman)
07. What’s That Say About You
08. What I Could Do (feat. Delbert McClinton)
09. Home (feat. Cedric Burnside)
10. Love To A Gunfight
11. When It Rains
12. Some Kind Of Love

musicians:

Janiva Magness: vocals
Stephen Hodges: drums
Davey Raragher: bass
Arlan Schierbaum: keys
Doug Livingston: pedals steel, dobro
Dave Darling: guitar
Phil Parlapiano: piano

horns:

Darrell Leonard, Joe Sublet, Alfredo Ballesteros

backing vocals:

Kudisan Kai, Sugaray Rayford, Gary Pinto, Natasha pinto, Thrones, Aurelia, Dave Darling, Brie Darling

featuring:

Rusty Young: pedal steel on #3
Delbert McCclinton: vocals on #8
Charlie Musselwhite: harmonica on #2
Courtney Hartman: guitar, banjo on #6
Cedric Burnside: guitar on #9
Bryan Stephens: vocals on #5