© Rootsville.eu

Jeb Barry and The Pawn Shop Saints (US)
tiltle: Texas, etc... (2CD)
music: Singer-songwriter - Americana
year: 2018
label: Dolly Rocker Recordings
promotion: G Promo PR
release date: april 17, 2018

info artist: Jeb Barry

© Rootsville 2018


De eerste keer dat de naam Jeb Barry opdook in de muziekgeschiedenis was eind jaren 80-tig en begin jaren 90-tig toen hij optrad met de power pop band 'The Typicals'. Nadien verdween hij een beetje uit de anonimiteit maar bleef gelukkig nummers schrijven en op de dag van vandaag heeft hij al meer dan 4000 nummer neergepend. Zijn laatste werk wordt meer en meer vergeleken met dat van een Steve Earl, Jason Isbell en Townes Van Zandt.

In 2012 werd hij tweemaal vernoemd als 'Songwriter To Watch' door de 'Nashville Songwriters Association'. In 2014 tekende hij pas een contract bij de 'Washington Street Publishing' in Nashville nadat hij al een paar nummers wist laten vast te leggen. Dat zelfde jaar bracht hij zijn solo album 'Bury Me In A Lonely Place' uit en een jaartje later kwam met 'Milltown' (album report) zijn 2de solo album op de markt. Jeb treed met regelmaat op in het 'Bluebird Café' in Nashville en was ook al te horen op Chesterwood Americana Fest en Freshgrass Music Festival.

Zijn laatste wapenfeit is het dubbel album dat officieel uitkomt op 17 april 2018 en bevat 19+1 nieuwe originals van zijn hand. Een album waarop hij onder meer de medewerking kreeg van Michael O’Neill, Chris Sampson en Josh Pisano om zo 'The Pawn Shop Saints' te vernoemen.

Onder het beluisteren van deze 'Texas, etc...' krijg je toch enigszins een depressief gevoel mede doordat de nummers niet bepaald vrolijk kunnen worden genoemd. Een zeker heid is wel dat je tijdens het beluisteren van deze dubbel CD meer en meer begint te luisteren naar de lyrics. Na opener 'Trouble Down in Tennessee' volgt er 'The Girl Never Loved Me' en daarmee kan hij perfect geassocieerd worden met zijn collega Steve Earl. 'Home' is een nummer dat zeer intens wordt gebracht en meteen ook één van mijn favoriete nummers op dit album. De eerste CD sluit hij af met 'Keep The Devil Away' ietwat we dan ook proberen te doen.

Ook CD 2 begint met ' A Little Mercy' op een donkere manier. Het album blijft enigszins eentonig van muzikale inbreng en komt de uitstraling ervan bij de teksten zelf en het beluisteren van ervan. 'Seemed Like a Good Idea at the Time' brengt dan weer een zeldzaam hoogtepunt doordat je op dit nummer ook Heather Austin aan het werk hoort, zeker het deel waarop zij de lead vocals voor haar rekening neemt. Ook nummers als ' I Can’t Live in Houston Anymore' en ' El Paso Sucks' blijven in de donkere depressieve spiraal. Met 'Speedtrap Town' krijg je er nog een toemaatje bij.

Niet bepaald een album om op te dansen of het moet een zeer lange slow zijn met je geliefde waarbij je het leven in een roes van 'fat boys & booze' aan je voorbij ziet gaan. Een album waar de muziek op de tweede plaats komt en je jezelf zonder meer aangetrokken voelt door de lyrics.

tracks:

disc 1
01. Trouble Down in Tennessee
02. The Girl Never Loved Me
03. Galveston ’92
04. Miss Mississippi
05. If This Heart Had Walls
06. Home
07. Chainsmoker
08. Gravel Roads and Whiskey Bars
09. Sad Song
10. Keep The Devil Away

disc 2
01. A Little Mercy
02. Seemed Like a Good Idea at the Time (feat. Heather Austin)
03. Evidence
04. I Can’t Live in Houston Anymore
05. Southern Oak
06. El Paso Sucks
07. You Don’t Ever Miss Me
08. Everybody Knows
09. Refugees

bonus track
10. Speedtrap Town

musicians:

Jab Barry: vocals, guitar, banjo, harmonica, mandolin, bass, dobro
Michael O'Neall: vocals, guitar, mandolin
Chris Samson: bass
Josh Pisano: drums

additonal musicians:

Heather Austin: vocals
Dan Tramblay: acoustic guitar
Ray Gargan: fiddle
Bernadette McMahon: ukelele
Thomas Corrigan: vocals