© Rootsville.eu

Jeff Jensen (US)
tiltle: Wisdom & Decay
music: Memphis blues & soul
year: 2018
label: Swingsuit Records
artist: Jeff Jensen

© Rootsville 2018


In 2007 bracht Jeff Jensen zijn selftitled debuutalbum op de markt maar we moesten hier in Europa nog wachten tot 2016 alvorens we deze 'Memphis Based' guitarblender aan het werk konden zien. Dit gebeurde een allereerste keer voor België op 22 mei in de helaas verdwenen juke joint 'Goorblues'. Dit ging gepaard met de 'Morose Elephant' toer. Dit album werd een jaartje eerder uitgebracht maar door allerlei omstandigheden met de manager waren we toen verplicht om de kennismaking nog een jaartje uit te stellen.


photo Jeff Jensen © Rootsville

Het was er meteen 'boenk 'op en iedereen was dadelijk overtuigd van zijn kunnen. Mijn eerste vraag aan Jeff was dan ook van waarom horen we nu pas van je? Het antwoord was vrij simpel...teveel werk in de States en ook daar waren nog niet alle staten aangevinkt. De kennismaking hier met Europa kreeg meteen een enorme boost en zo zagen we Jeff Jenssen hier nu misschien meer dan zijn fans in de US. Zijn hyperkinetische moves op het podium zijn voor een fotograaf telkens weer een uitdaging, voor de anderen is dit gewoon 'uit de kunst' en genieten.

Van zijn eerste 'European Tour' hield ik er de cover aan over voor zijn 'live' album 'The River City Sessions'. Ondertussen kon iedereen die het wou kennis maken met deze Jeff Jensen. De laatste maal dat we hem hier aan het werk zagen was op Gevarenwinkel editie 2017 en toen werd het even stil rond hem. Met regelmaat zagen we zijn naam wel voorbij komen als sessiemuzikant zoals bij het laatste album 'Double Standards' van Mick Kollossa eerder dit jaar. Op dit album wagen we ook zijn vaste bassist Bill Ruffino voorbij komen.

Deze zomer staat Jeff Jensen terug op onze Belgische podia zoals op 18 juni in 'The Maple' te Ertvelde. Da dag nadien kan je hem aan het werk zien in de 'Missy Sippy' te Gent, op 28 juni staat hij voor onze Waalse landgenoten in Café Brun en last but not least staat hij ook op de zomereditie van 'Hookrock' op 30 juni. Dit allemaal in functie van zijn pas verschenen nieuwe album 'Wisdom & Decay'.

Dit nieuwe album is weerom een mijlpaal te noemen want Jeff en zijn band trekken nu volledig de kaart van de Memphis soul en blues. Buiten zijn vaste trio namen ook een heuse blazers sectie deel aan de opnamen wat voor de nodige dosis soul kom te zorgen. Nog één iemand die uit Memphis kwam was Reba Russell en ook zij missen we hier voor de nodige dosis ambiance en onmiskenbare vocale kwaliteiten. Van Doug McMinn kwamen we in 2016 te horen dat Reba zich nog enkel en alleen bezighield met studiowerk en kijk...Hier op deze 'Wisdom & Decay' is ze alom aanwezig.

Openen doe Jeff Jensen al meteen soulvol en hierop neemt ook al Reba Russel de backing vocals waar. Heerlijke Memphis sound in een soulvol jasje en een nummer dat de fans van Jeff al wel kennen van zijn vorige optredens. In diezelfde warme en soulvolle sfeer volgt ook '2000 Days' met hierop de geweldige Hammond grooves van Chris Stephenson. Daarna is het meteen kiekebisj geblazen met de soulballad 'Pretend Forevers', een heerlijke sleper zoals we dat hier zeggen. Met 'Downtown' steekt Jeff een heel klein beetje NOLA in dit nummer en met 'Luck Is Gonna Change' en zeker ook met Reba Russell als backing vocals wordt het heerlijk swingen op deze gospeltune.

Outstanding is dan weer 'Something in the Water', lekker jazzy en een instrumentaaltje dat we ook al terug vonden op zijn debuutplaat uit 2007. Afsluiten doet Jeff Jensen en band op dit album met het filmische 'The Water Jam' en reden genoeg om Jeff Jensen ook deze zomer te gaan bekijken. Voor diegene die hem nog niet hebben aangevinkt, het loont meer dan de moeite!!!

tracks:

01 I'm Living Off the Love You Give
02 2000 Days
03 Pretend Forevers
04 Good Woman Back Home
05 Downtown
06 Luck Is Gonna Change
07 What We Used to Be
08 Tonight I'll Be Staying Here with You
09 Something in the Water
10 The Water Jam

musicians:

Jeff Jensen: vocals, guitar, banjo
Bill Ruffino: bass
David Green: drums, percussion
Chris Stephenson: B3, Wurlitzer, piano
James Cunningham: percussion
Kirk Smothers: tenor & baritone sax
Marc Franklin : trumpet, flugelhorn
Reba Russell: vocals #1,4,5,6

vocal quartet on #2,6,8

Chris Stephenson
Brian Hawkins
Jared Dover
Aron Shier

string quartet on #3,9,10

Jessie Munson: violin
Wen Yin Yu: violin
Beth Luscombe: viola
Iren Zombor: cello