© Rootsville.eu

Jeff 'Siege' Siegel Quartet (US)
tiltle: London Live
music: Jazz
release date: september 6, 2018
label: ARC
promotion: Lydia Liedman Promotions
info artist: Jeff Siegel

© Rootsville 2018


Met drummer en componist Jeff 'Siege' Siegel bevinden we ons bij een van de veteranen van de New York jazz scène. Hij is lid van de Sir Roland Hanna Trio van 1994 tot '99 en Siegel's diverse carrière heeft hem ook ertoe gebracht om op te treden en/of op te nemen met legendes als Ron Carter, Kenny Burrell, Jack DeJohnette, Benny Golson, Frank Foster, Shiela Jordan, Helen Merrill, Mose Allison en nog veel meer.

Hij heeft ook opgetreden en opgenomen met de jongere generatie muzikanten zoals Dave Douglas, Stefon Harris, Kurt Elling, Ravi Coltrane, Ryan Kisor, Steve Turre, Arthur Rhames en John Esposito. Hij is co-leider van het Stevens, Siegel & Ferguson Trio, The New York Trio Project en The Jeff Marx & Jeff "Siege" Siegel Duo. Siegel is beschreven in Jazz World Magazine als een "briljante drummer", terwijl hij in 'Modern Drummer' geprezen werd vanwege zijn "voorwaartse energie en overvloedig aantrekkelijke ideeën".

"Zijn spel is altijd smaakvol, of het nu in krachtige, intense situaties is of in stille, ondersteunende rollen."Siegel is een actieve opvoeder en doceert jazzdrum aan de State University of New York in New Paltz en aan de Western Connecticut State University. Hij heeft clinics uitgevoerd in heel Europa en de Verenigde Staten. Hij heeft een Masters Degree in Jazz van Queens College, waar hij compositie studeerde bij Jimmy Heath en vervolgens de ontvanger was van verschillende beurzen van Meet the Composer.

Deze 'London Live' zal worden uitgegeven op 6 september 2018 en is een compilatie van optredens tijdens zijn 'European Tour' in 2016 met optredens in onder meer de 'Pizza express Club' in Londen. Hij wordt hier begeleidt door tenor saxofoiste Erica Lindsay, Francesca Tanksley aan de piano en Uli Langthaler aan de upright bass.

Het album opent met "Meet Me at the Station" van Erica Lindsay, een compositie waarop de saxofonist reflecteert over het leven onderweg. Met de toevoeging van John Coltrane's "Peace on Earth" en de spiritual "I Want Jesus to Walk With Me", brengt Siegel een eerbetoon aan twee inspirerende muzikanten, met wie hij het plezier heeft gehad om mee samen te werken. "Peace on Earth" werd geïntroduceerd in Siegel door meester saxofonist Dave Liebman, met wie de beroemde drummer in 2009 in Den Haag, Nederland, op de IASJ optrad.

"I Want Jesus to Walk With Me", gearrangeerd door wijlen de grote multi-instrumentalist Arthur Rhames, met wie Siegel begin jaren tachtig samenwerkte bij zijn entree in New York City, wordt hier uitgevoerd in Latijnse stijl die doet denken aan hoe Siegel het in het Arthur Rhames Quartet uitvoerde. Geïnspireerd door de stemming en drumsolo van Elvin Jones uit de compositie "The Drum Thing" op "Crescent" van Coltrane, is "Crescent Sound" Siegel's originele compositie en ode aan de legendarische saxofonist.

"M Song" is een ballade ter ere van de vrouw van de drummer terwijl "A New Freedom" een ontroerend stuk is geschreven door Francesca Tanksley dat, in haar woorden ".. een gevoel van vrijheid biedt - een vrijheid van de geest". "Art's Message" is een compositie die doet denken aan de Jazz Messengers, aangevoerd door de legendarische drummer Art Blakey. Ten slotte is 'First Movement' het resultaat van het kwartet op de originele compositie van Erica Lindsay uit haar debuutalbum uit 1989.

tracks:

01. Meet Me At The Station
02. A New Freedom
03. Peace On Earth
04. I Want Jesus to Walk With Me
05. Crescent Sound
06. M Song
07. Art's Message
08. First Movement
09. Thank You

musicians:

Jeff Siegel: drums
Erica Lindsay: tenor saxophone
Francesca Tanksley: piano
Uli Langthaler: bass