© Rootsville.eu

Jesse Dayton (US)
tiltle: The Outsider
music: Americana
release date: 2018
label: Blue Élan Records
promo: Lucky Dice Music (Sandra Zuidema)
booking: LDM Bookings
info artist: Jesse Dayton

© Rootsville 2018


Met deze 7de soloplaat 'The Outsider' van Jesse Dayton krijgen we de opvolger van het in 2016 uitgebrachte 'The Revealer' (album report). Als Outlaw cowboy groeide Jesse op in het Texaanse Beaumant. Zijn muzikale invloeden kwamen uit de country van Hank Williams en George Jones en de blues van Lightnin' Hopkins. Op nog jeugdige leeftijd speelde hij in de loacal bars tot hij werd opgemerkt door Huey P. Meaux. Hij benaderde Jesse Dayton en vroeg hem om een album op te nemen met zydeco-ster Rockin' Dopsey in de Houston-hitfabriek, Sugarhill Studios.

De deuren van de clubs in Texas gingen zo open en volgde er de rockabilly bands, 'The Road Kings' en 'The Alamo Jets'. Hij neemt evenwel zijn eerste solo-album op met de titel "Raisin 'Cain" voor Justice Records in 1995 met bekende gastrollen voor Doug Sahm, Flaco Jiminez en Johnny Gimble, een album dat nummer 1 wordt op de Americana Radio Charts. Jesse Dayton trekt de wereld rond en opent voor voor punklegendes als Social Distortion, The Supersuckers en X. Hij speelt zo ook gitaar op het bestverkopende album 'Must've Been High' van The Supersuckers.

Ook al bevat de het arsenaal van Jesse Dayton nummers van onder meer Johnny Cash, Willie Nelson en Waylon Jennings, toch kan je hem niet vastpinnen op de nummers van deze iconen uit de country. Zijn gemeten gitaarspel wordt Jesse's handelsmerk en is ook hoorbaar op nummers als 'May Have To Do It (Do not Have To It It)' en 'Charlottesville'. Zijn soms rauwe gitaarlicks blijven je bekoren op het country nummer 'Belly of the Beast' maar ook het bittersweet 'Changin’ My Ways' kan je bekoren.

Met een blik op de cover van deze 'The Outsider' kom je vast te stellen dat Jesse een Outlaw is en blijft waardoor hij alsmaar aan populariteit komt te winnen. Het album blijft je gedurende de ganse speelduur bekoren want dit is pure onbewerkte Americana.

tracks:

01. May Have to Do It (Don’t Have to Like It)
02. Jailhouse Religion
03. Changin’ My Ways
04. Hurtin’ Behind the Pine Curtain
05. We Lost It
06. Tried to Quit (But I Just Quit Tryin’)
07. Charlottesville
08. Belly of the Beast
09. Burnin’
10. Killer on the Lamb

musicians:

Jesse Dayton
Chris Rhoades
Kevin Charney
Riley Osborne
Nate Fleming
Brtian Thomas
Eric Tucker
Nat Cook