© Rootsville.eu

Jimmy Rankin (Can)
tiltle: Moving East
music: Roots - Folk
release date: november 23, 2018
label: True North Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Jimmy Rankin

© Rootsville 2018


Deze "Moving East" is het nieuwe album van de alom gewaardeerde songwriter Jimmy Rankin. En na het beluisteren van deze "Moving East" zijn ook wij in onze nopjes want als we dit letterlijk gaan interpreteren komt Jimmy gewoonweg onze kant op ;-). Ook op het Canadese provincie-eiland "Novia Scottia" hebben de muziekliefhebbers nu een smile van New Glasgow tot Glace Bay rond hun oren want na al die jaren in Nashville te hebben geleefd komt de verloren zoon terug thuis.

"Moving East"  is pure East Coast, een thuiskomend album met lange waargebeurde verhalen en bitterzoete ballads, en het klassieke folk-rock geluid waarvan we Rankin kennen. Een folk-rock plaat vol met aanstekelijke en sentimentele nummers zoals het met rock 'n roll gespeende "Been Away". Het album werd geproducet door Joel Plaskett en samen met enkele oude bekende heeft hij na vier jaar van stilte dus een nieuw album op de markt.

Rankin is uiteraard gekend als een beroemde Canadese songwriter met een lange reeks hits voor The Rankin Family en uit zijn soloalbums. Hij trad toe tot de familiegroep als een jonge tiener en werd al snel co-leadzanger en songwriter van klassiekers als 'North Country', 'You Feel The Same Way Too' en 'Movin' On '. Zijn naam is synoniem met het geluid van de East Coast, en hij was een van de allereerste songwriters die het naar een nationaal en internationaal publiek bracht. Zijn in 1994 Juno-winnende single 'Fare Thee Well Love' heeft een eigen leven gekregen, gezongen door koren over de hele wereld en werd in 2013 uitgeroepen tot het nummer "1" East Coast-nummer aller tijden door CBC-luisteraars in heel Canada. Zijn overvolle prijzenkast omvat vijf Juno Awards Juno Awards en maar liefst 27 East Coast Music Awards .

Het is een album geworden dat aantrekkelijk is voor jong en oud, met liedjes over gruizige pubs tot soulvolle ballads, allemaal met geweldige verhalen en fijne songwriting. Originals een original waardig. Het emotionele hart van het album is het nummer 'These Roads', een ballade die klaagt over het rijden door die bermkruizen en bloemmonumenten en wetende dat er een al te bekende pijnlijke achtergrond is. 'Haul Away The Whale' is dan weer en roadtrip rond Cape Breton. "Highlander" is dan ook zo een nummer dat mede door de inbreng van de bagpipes op en top Scottisch kan worden genoemd.
 
"Moving East" gaat er vrolijk en onbevangen uit met "Dirt ‘n Potatoes - Cape Breton Fiddle Medley" en daarmee levert Jimmy Rankin hier een album af dat ieder muziekliefhebber kan en zal bekoren.

01. Loving You Never Gets Old
02. No More I’ll Go Roving
03. Thin Ice
04. The Rawleigh Man
05. Down at the Shore
06. Turn That Boat Around
07. Been Away
08. These Roads
09. Highlander
10. Haul Away the Whale
11. Dirt ‘n Potatoes - Cape Breton Fiddle Medley

musicians:

Jimmy Rankin: vocals, acoustic guitars, tambourine
Geoff Arsenault: drums, percussion, gang vocals (5)
Ronald Hynes: upright & electric bass, gang vocals (5)
JP Cormier: mandolin (1), banjo (2, 4)
Jamie Robinson: mandolin (7), baritone electric guitar (8)
Ashley MacIsaac: fiddle (8, 11)
Hilda Chiasson: wurlitzer (8), upright piano (11)
Bill Stevenson: upright piano & gang vocals (5) Glenn Coolen: uilleann pipes (6), highland bagpipes (9)
Villages (a.k.a. Matt Ellis, Jon Pearo, Travis Ellis, Archie Rankin): gang vocals & hand claps (2, 4, 10) Joel Plaskett: 12 string guitar, (1, 3, 6, 9), bouzouki (2, 4), mandola (3, 5, 9), electric bass (2), electric guitar (6), acoustic guitar (7), clavinet (3), backing vocals (1, 2, 4, 5, 7, 9, 10)