© Rootsville.eu

Jean-Jacques Milteau (F)

tiltle: Blues Harp (re-release)
music: harmonica blues
year: (1989) 2018
label: Le Chant Du Monde

info artist: JJ Milteau

© Rootsville 2018


Soms zijn de blues wegen ondoorgrondelijk. Neem nu JJ Milteau die in de Franse lichtstad en ver daarbuiten bestempeld wordt als de ‘King of Harmonicas’ hebben we hier nog maar weinig aan het werk kunnen zien of is dit misschien omdat hij steeds weer op 'tour' is met groten in de muziekwereld die wel altijd op hem komen terug te vallen? Het waren de jaren ‘60 die JJ Milteau zich deden inspireren om naar de Mississippi saxofoon luisterend naar de Stones maar ook naar Dylan en in de jaren ’70 zou zijn carrière dan worden gelanceerd. Hij kreeg onmiddellijk erkenning in Frankrijk en daarbuiten als begeleider om de harmonica. Het lijstje opnoemen met wie hij al speelde is onbegonnen werk eerder eentje opsommen met wie hij nog niet speelde is meer tot de orde.

In 1989 bracht hij zijn eerste soloalbum uit onder de naam ‘Blues Harp’ en samen met Manu Galvin op gitaar reist hij de wereld rond om zo iedereen met hem te laten kennis maken. JJ Milteau is niet louter en alleen blues maar er is geen genre waar hij niet mee weg kan en stel dus gerust dat hij alles speelt van blues tot jazz.

Dit solo album kent in 2018 een re-release en dus nemen we het pareltje van 29 jaar geleden nog eens onder de loep. Uiteraard zit nog vers in het geheugen de samenwerking met Eric Bibb waar beiden op het album 'Lead Belly's Gold' uit 2015 het werk van deze legend bewerkten (album report) . Het succes van dit album kende een vervolg toen Eric Bibb vorig jaar JJ Milteau ook vroeg om samen te werken op diens 'Migration Blues' (album report). Eén van zijn beste album vind ik nog steeds 'Soul Conversation' uit 2008 (album report).

Dit debuutalbum uit 1989 is een verzameling van nummers die deze JJ Milteau uitbracht tussen 1973 en 1983 voor 'Le Chant Du Monde'. Een mix van blues, rock, jazz en country. Het afsluitende 'AA Booghee' werd destijds reeds opgenomen in Nashville. Het is een bloemlezing waartoe deze harmonica virtuoos in staat is.

Van traditionele stompin' harp blues met 'The Hook', een boogie avant la lettre over jazzfunk met 'Woodbound' tot en met uptempo country blues met 'Special 20'. Het zijn stuk voor stuk nummers waarmee hij zijn veelzijdigheid op de bluesharp kan tentoon spreiden. Mooi zijn ook het slowbluesje 'Cheaters' en de rauwere titeltrack 'Blues Harp'. Nog geen werk van deze JJ Milteau in je collectie dan is dit debuutalbum uit 1989 zonder meer eentje om mee te beginnen. Een album dat bijzonder tijdloos blijkt te zijn.

 

tracks:

01 The Hook
02 Antpine et Stephanie
03 U
04 True Duke
05 Woodbound
06 Tommy
07 Special 20
08 12 Bars
09 Going Back to NYC
10 Cheaters
11 No More
12 Louisiana Vamper
13 Blues Harp
14 Rice Miller
15 AA Booghee