© Rootsville.eu

Jo Carley and The Old Dry Skulls (UK)
tiltle: Them Old Bones
music: roots - voodoo-punk
year: 2017
label: independent
info band:
Jo Carley & The Old Dry Skulls
booking: Rootstown

© Rootsville 2018


Deze 'Them Old Bones' is het debuutalbum van 'Jo Carley and The Old Dry Skulls', een voodoo-punk formatie die bestaat uit Jo Carley en Tim Carley aangevuld met een bassplayer. Het echtpaar Jo en Tim Carley zijn de draaiende schijf achter deze band en brengen Old Time Roots Music' in een 'creapy' jasje. Het album werd vorig jaar uitgegeven maar we brengen het nu in de belangstelling naar aanleiding van hun 'UK & European Tour 2018'. Soms zijn Jo en Tim ook gekend als de 'Carley Twins'. Hun 'Tour' brengt hen naar België, Nederland, Zwitserland, Italië, Frankrijk en Duitsland. De data voor België kan je terug vinden op onze kalender. 'Jo Carley and The Old Dry Skulls' kan je onder meer horen op Roots in 't park te Aarschot op 21 juli, georganiseerd door Kurt van Rootstown. Ze treden in België op tussen 15 juni en 21 juli.

Beiden, zowel Jo als Tim zijn multi-instrumentalisten en hun muziek bestaat een een mix van punk, folk, ol'time country en zelfs ska. Op hun debuutplaat vinden we 12 nummers terug waarbij er toch wel enkele opmerkelijke buiten uit springen. Zo is er opener 'Black Flies' dat begint met een intro van swampy low down blues. Het nummer evolueert in een uptempo nummers dat werd opgebouwd in de tempo wisselingen zoals op de traditional 'Pick a Bale Of Cotton', best al een sterke opener.

Het footstompin' voodoo-punk nummer 'Preacher' wordt zelfs gekruid met een dosis ska à la Jonathan Richman. De 12 'donkere' nummers gaan allen over occulte zaken als hekserij en oude spreuken. De sound van de bassdrum, mandoline en washboard zijn de instrumenten die het meest tot je doordringen samen met de zeer aangename stem van Jo Carley. 'Devil in a Black Dress' mag dan al donker en creapy overkomen maar is best wel een leuk deuntje om je even in beweging te zetten op deze mix van bluegrass en reggea. Dansbaar is zeker ook het daaropvolgende 'Contemplate Your Moves' en het opzwepende gypsy deuntje 'Dance 'Til You're Dead'. Met de titeltrack 'Them Old Bones' verplaatsen ze zich meer richting country en folk daar waar 'Into The Fire' misschien het nummer is waarbij ze zich het meest kunnen mee vereenzelvigen.

B.R.O.T.H.E.R Brother! is een sinistere song waarbij we het hebben over geciviliseerde folk-punk waarna ze afsluiten met 'Wolves, They Will Follow '. Deze 'Jo Carley and The Old Dry Skulls' zijn niet te missen wanneer ze in je buurt zijn. Laat je niet beïnvloeden door de naam van de groep want al is hun muziek donker georiënteerd toch zijn het best allemaal aangename deuntjes waardoor je zonder meer fan zal worden, ik ben het al!

tracks:

01 Black Flies
02 Preacher
03 Brother You Better Be Praying
04 Devil in a Black Dress
05 Contemplate Your Moves
06 Dance 'Til You're Dead
07 Nails and Needles
08 Them Old Bones
09 Out Of Control
10 Into The Fire
11 B.R.O.T.H.E.R Brother!
12 Wolves, They Will Follow

musicians:

Jo Carley: lead vocals, mandolin, violin, washboard, percussion, keyboards
Tim Carley: guitars, banjo, kick drum & hi-hat, percussion, backing vox, piano
Hawkeye Houlihan: double bass
James Le Huray: upright & electric bass

special guests:

Paul-Ronney Angel: harmonica
Captain Future: slide, percussion, backing vox