© Rootsville.eu

Joe Louis Walker - Bruce Katz - Giles Robson
tiltle: Journeys To The Heart Of The Blues
music: Blues
release date: 2018
label: Munich Records
info artist: Joe Louis Walker - Bruce Katz - Giles Robson


© Rootsville 2018


Wanneer drie muzikanten die elk in hun genre top zijn samen een album uitbrengen kan dit alleen maar hoge toppen scheren. De opnamen van deze "Journeys To The Heart Of The Blues" gebeurden on een studio in de "Big Apple". Een Englishman in New York dus samen met twee echte Amerikaantjes.

Voor dit 12 nummers tellende album ging dit trio grasduinen in het arsenaal van namen als onder meer Sonny Boy Williamson, Blind Willie McTell, Smiley Lewis en Big Maceo en belanden we zo dus in de era van de 30-tig, 40-tig en 50-tiger jaren. Opener is een oudje van "Mean Old Train" van de hand van harper Papa Lightfoot (1924-1971) uit 1954. Met nekel de instrumenten waarop dit trio zijn meesterschap al meer dan voldoende bewezen heeft krijgen we de onvervalste blues sound te horen.

Met het boogie woogie rifje op "You Got To Run Me Down" voel het meteen aan alsogf je in een of ander barrelhouse terecht bent gekomen. UItstekende vertolking van enkel maar Joe Louis Walker, Bruce katz en Giles Robson als trio. Op het daaropvolgende "Murderer's Home" van Blind Willie McTell (1898-1959) lijkt het erop of we belanden hier in een duister hoekje van de gospel blues. "Hell Ain't But A Mile & A Quarter" van Big Bill Broonzy (1893-1958) is dan weer zo een typisch barelhouse bluesje.

Meer uptempo krijgen we vervolgens de "G & J Boogie" te horen als avant garde hip hop waarna we met een solerende Bruce Katz terug naar de aanstekelijke piano rifjes keren met "Chicago Breakdown". Een nummer van pianist Big Maceo Marriweather (1905-1953). Afsluiter is de shuffle "Real Gone Lover", een nummer waarvoor de credits gaan naar Dave Bartholomew, Joseph Robichaux en Ruth Durand en het Smiley Lewis was die dit nummer het eerst kwam op te nemen.

"Journeys To The Heart Of The Blues" is een hernieuwde kennismaking van deze traditionele blues en rhythm 'n blues nummers, gebracht door drie ervaren muzikanten.

tracks:

01. Mean Old Train
02. It's You Baby
03. I'm A Lonely Man
04. You Got To Run Me Down
05. Murderer's Home
06. Feel Like Blowing My Horn
07. Hell Ain't But A Mile & A Quarter
08. G & J Boogie
09. Poor Kelly Blues
10. Chicago Breakdown
11. Hard Pill To Swallow
12. Real Gone Lover

musicians:

Joe Louis Walker: Guitars, Vocals
Bruce Katz: Piano
Giles Robson: Harp