© Rootsville.eu

Johanna Sillanpaa (Can)
tiltle: From This Side
music:Vocal jazz
year: 2018
label: Chronograph Records
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

info artist: Johanna Sillanpaa

© Rootsville 2018


'Female Vocal Jazz' is altijd wel één van mijn stokpaardjes geweest in deze tak van de muziek. Misschien wel doordat ik daardoor ook in een ander leven namen als Billy Holiday, Ella Fitzgerald of een Sarah Vaughan heb leren kennen. Ook in de huidige scène zijn er uiteraard tal van wondermooie 'female jazz singers' zoals een Melody Gardot, Diana Krall, Madeleine Peyroux, Norah Jones en Jane Monheit en nu hebben we ius ook al een paar namen vergeten als een Dee Dee Bridgewater maar de lijst van wonderlijke stemmen is sinds de jaren heen al ellenlang.

Dank dan ook aan Peter van Hemifrån dat hij ons nu ook deze Johanna Sillanpaa leert kennen. Haar album 'From This Side' werd eerder al in Noord Amerika uitgegeven in 2017 maar bereikt nu pas onze contreien. Heerlijk en outstanding soulvolle jazz en dus een album dat we niet gewoonweg naast ons kunnen leggen. Deze Johanna Sillanpaa werd in Zweden geboren maar werkte haar professionele carrière uit in Canada wat resulteerde in verschillende nominaties in 'Western Canadian Music Awards' zowel als groep als 'Best Female Vocalist'. Ook op het prestigieuze 'Montreal Jazz Festival' werden de aanwezigen even stil bij het luisteren naar deze Johanna Sillanpaa.

Voor de opnamen van deze 'From This Side' deed Johanna beroep om niemand minder dan de TD Grand Jazz winning pianist Chris Andrew, de Canadese JUNO award winnende bassist George Koller, de WCMA genomineerde jazz drummer Tyler Hornby en de internationaal gekende trompettiste Ingrid Jensen.

Op dit album vinden we ook enkele gewaardeerde stukken terug zoals 'Everything I've Got Belongs to You' van Lorenz Hart en Richard Rodgers uit 1942 dat we ook kennen in de uitvoering van Ella Fitzgerald en de versie van Blossom Dearie uit 1957. Verder is er ook een bewerking van Irving Berlin's 'Blue Skies' en een knappe bewerking van Joni Mitchell haar 'Woodstock' uit 1969.

De daadwerkelijke kracht van deze 'From This Side' gaat wel uit van de vele originals die hier voor dit album werden geschreven door Johanna Sillanpaa al dan niet in samenwerking met anderen zoals op 'Thing Called Love' waarop de credits ook gaan naar het arrangement van toetsenist Chris Andrew. 'From This Side' is een collectie van 11 sterke composities waarop jazz in al zijn schoonheid wordt geëtaleerd. Catchy and soulful.

tracks:

01. Time After Time
02. Thing Called Love
03. Everything I've Got Belongs to You
04. My Love
05. Blue Skies
06. Slow Down
07. Closer
08. Live Right
09. In My Dreams
10. Woodstock
11. I See Beauty

musicians:

Johanna Sillanpaa: vocals
Chris Andrew: piano-Rhodes
George Koller: bass
Tyler Hornby: drums
Ingrid Jensen: trumpet