© Rootsville.eu

Jonathan Barber (US)
tiltle: Vision Ahead
music: Jazz
year: 2018
label: independent
promotion: Lydia Liedman Promotions
release date: may 11, 2018

info artist: Jonathan Barber

© Rootsville 2018


Amper 5 jaar oud begon Jonathan Barber reeds interesse te tonen voor het muziekinstrument waarmee hij later zou vereenzelvigd worden en dit is uiteraard een visie hebben. Geboren in Hartford CT. kreeg het allemaal mee van zijn vader en tijdens zijn studies werd hij reeds lid van de Artists Collective in Hartford welke werd opgericht door Jacie en Dollie McLean. Toen Jonathan Barber kwam af te studeren was het Renee McLean die hem op zijn Afrikaanse roots en ritmes wees en hem zo kwam te introduceren in de jazz.

Al onmiddellijk werd Jonathan Barber een veel gevraagd sessie muzikant in de jazz scène en richtte vervolgens de neus naar New York. Jonathan had reeds de mogenlijkheid om te spelen met Jimmy Green, Wallace Roney, Steve Davis, Abraham Burton e.v.a. Hij speelde ook reeds op albums als 'Bloom' en 'Grace' van J.D. Allen, en nog wel bij enkelen zoals Jovan Alexandre en Nat Reeves. Door de verhuis richting 'Big Apple' werd jonathan Barber in de mogenlijkheid gesteld om op te treden in diverse clubs en op nationale en internationale festivals.

“I recognize my God given gift. Maximizing this gift to its full potential is the best thing you can do for yourself. Operating in this gift is how you give back to the world.”

Op 11 mei 2018 brengt Jonathan dan zijn langverwacht debuutalbum uit. Acht van de twaalf composities zijn van de hand van deze jonge meester. Jonathan Barber wordt genoemd als de beste 'Up & Coming' drummer van het moment. Hij werkte zes jaar aan de stukken welke hier op deze 'Vison Ahead' te horen zijn. 'Think of These Things' was het eerste nummer dat hij in 2015 schreef en nu ook op deze 'Vision Ahead' wordt uitgebracht. Het was Jonathan's betrachting om enkel instrumentale ballads te schrijven. Geïnspireerd door de bijbel en meer bepaald het schrift Philippians 4:8 wilde Jonathan ook dit citaat in het nummer verwerken.

De ritmische intro van gitarist Andrew Renfroe op de titeltrack 'Vison Ahead' paste perfect bij de titel. Het nummer krijgt een extra dimensie door de solo's waardoor de rest van deze formatie zich moeiteloos kon inleven. Een muzikale vertelling. 'Airport' is origineel van de hand van pianist Eldar Djangirov en net als in het nummer wordt bezongen wordt ook hier door het arrangement dit nummer omhoog gelift. Een nummer dat de expressie van visie en vrijheid perfect komt weer te geven.

Het afsluitende 'Believing in the Reunion' was het laatste stuk dat Jonathan barber onder de attentie van deze band kwam te brengen. Een nummer dat na een hele dag van opnamen misschien niet was bedoelt om te worden opgenomen. De definitieve toonaarde van deze 'Believing in the Reunion' stond bij het beëindigen van de opname sessie nog op de helling...

tracks:

01. Statement of Vision
02. Vision Ahead
03. Doubt
04. The Covenant
05. Think on These Things
06. Carry On
07. Airport
08. Crown
09. Gone Away
10. Mr. JB
11. Time Will Tell
12. Believing in the Reunion

musicians:

Jonathan Barber: drums
Taber gable: piano
Andrew Renfroe: guitar
Godwin Louis: saxophone
Matt Dwonszyk: bass
Denise renee: vocals
Sasha Foster: vocals